Verdwenen wortels van Nooitgedagt

Bentex, Woudsend, FRAM en Nooitgedagt. Tientallen merken verdwenen de afgelopen jaren van het toneel. Ze zijn gebundeld in het boek ‘Verdwenen Merken 1970-2015’.

Door De Redactie

Neem Baukje, wie kent haar niet? Het vrouwtje met de kanten muts stond op de felrode pakken taartmix en verjaardagskaarsjes. Baukje verdween in 2006. Het merk ging op in het grote Dr. Oetker dat ook de Leeuwarder meelfabrikant Koopmans bezit. 

Hetzelfde lot onderging Saroma ‘pudding zonder koken’. Het heet sinds 2010 Kloppudding. Van Dr. Oetker.

Zuivel

Zo is er in 45 jaar heel wat gesaneerd en geconcentreerd op merkengebied. In de zuivel weten ze daar alles van. 

Ooit bestond er Domo Dessertvla van de Drentse OnderMelk-Organisatie. De Drenten verwerkten de overtollige ondermelk tot melkpoeder die in langhoudbare vla verdween. 

Domo lanceerde een aanstekelijk reclamedeuntje (Boe Boe Bla Bla/We maken Domo Vla) dat menigeen nog kan meezingen. Het vlamerk belandde bij Friesland Campina en verdween in 1997 geruisloos.Coberco Zuivel ging op in hetzelfde concern. Het maakte in 2000 plaats voor Friesche Vlag.

Zelfs het Nederlands Zuivelbureau ontkwam niet aan de grote fusiegolf rond de eeuwwisseling. Het bureau ging in 2003 op in de Nederlandse Zuivel Organisatie, de NZO, een club van dertien zuivelverenigingen die sindsdien de Nederlandse zuivel promoot. 

Van het Zuivelbureau resteren de posters. Joris Driepinter is de meest bekende. En tijdens de campagne ‘Ik drink melk. U ook?’ werden Vader Abraham en Lee Towers ingezet.

Banken

Op bankengebied sneuvelden namen als Kingma's Bank, de NMB, de Hanzebank, de Middenstandsbank, de Postbank met haar Postgiro, de Rijkspostspaarbank en nog heel veel meer.

Verzekeraar Woudsend kon zijn tweehonderdjarig jubileum net niet vieren. Het bedrijf uit 1816 ging op in ASR Verzekeringen dat eerder was ontstaan uit een combinatie van Victoria Vesta en RVS Verzekeringen. In 2005 was het gebeurd met het merk Woudsend.

Nooitgedagt

Op ambachtsgebied haalt de firma Nooitgedagt uit IJlst de kolommen van het Verdwenen Merkenboek. Jan Jarigs was schaatsenmaker maar vooral fabrikant van timmergereedschap en houten speelgoed.

In beitels werd de fabriek ’s werelds grootste. Nooitgedagt kwam onder de vleugels van de American Tool Company. Het merk maakte in 2003 plaats voor de naam Irwin.

Winkelketens

Aan winkelketens verloor Friesland Nieuwe Weme (verkocht), kledingketen Bentex (failliet). 

Ook op vervoersgebied ging het rap. De FRAM, de Friese Autobus Maatschappij, fuseerde in 1996 met de DVM, de Drentse Vervoers Maatschappij. De nieuwe naam werd Veonn, die twaalf jaar later al weer opging in Arriva.

Tjolk is de afsluiter van het boek. En tevens lichtend voorbeeld van een merk dat opnieuw in de markt wordt gezet. De pakjes zuiveldrank werden in 1984 uit de winkel gehaald. 

Vorig jaar maakte het Amsterdamse Galatrada de comeback van Tjolk bekend. Met ingrediënten die naar verluidt een heel stuk minder chemisch smaken dan de Tjolk-pakjes van vroeger.

Laatst gewijzigd op 12-11-2015 om 14:38 uur
Meer Economie

Ambassadeur Fries toerisme gooit handdoek in de ring

De promotie van Fryslân krijgt een gevoelig verlies. Albert Hendriks, al decennia de ambassadeur van het Friese toerisme, trekt de stekker uit de uitgeverij van kleurrijke magazines in vier talen in een oplage van 1 miljoen exemplaren. Hij is de tegenwerking van de provincie zat.

Door Bert de Jong
 
 
 

Met Dairy Valley wil Fryslân weer naar de zuiveltop

Fryslân is het land van zuivel. De wereld smult van de melk van de 280.000 Friese koeien. Voortaan heet Fryslân Dairy Valley. Om zo voorbeeld voor de wereld te zijn met de meest duurzame en innovatieve zuivelketen. Kennis is het kapitaal, in plaats van koeien.

Door Bert de Jong

Dure rekening voor boeren: 200.000 koeien naar slacht

Nederland telt in 2016 1,7 miljoen melkkoeien. In een paar jaar tijd moeten het er bijna 200.000 minder zijn. Het kan best, want dit aantal is er sinds 2011 ook bijgekomen. Melkveehouders dachten met een snelle groei volop te profiteren van de afschaffing van de melkquotering. De tomeloze investeringsdrift komt ze nu duur te staan. Boeren moeten bloeden. Opnieuw, maar het is ook eigen schuld.

Door Bert de Jong
 
 

Friese zuivel levert geld voor weidevogels

Friese boeren laten zien dat het anders kan. Met Weide Weelde, een nieuw merk voor zuivel met een eigen smoel en met de trots van de boer. En ook met de weelde uit de weide, waar de koeien lopen en de weidevogels kansen krijgen.

Door Bert de Jong
 

Marktwerking veroorzaakt groot drama in zorg

Marktwerking in de zorg is een ramp. Wie kan nog met droge ogen verklaren dat de regen aan faillissementen in het taxivervoer de zegen is van marktwerking? De offers voor lagere zorgkosten zijn inmiddels erg groot.

Door Bert de Jong
 
 

Friesland Bank let niet op: vermogen jonge erfgenaam foetsie

Friesland Bank is schuldig aan het verkwisten van een miljoenenerfenis. Alle alarmbellen hadden moet afgaan, maar binnen een seconde stond het geld bij het omstreden vastgoedfonds Reggehuys. De fraudeurs moeten de cel in, nadat eerder Friesland Bank is veroordeeld om €4 miljoen te betalen.

Door Bert de Jong
 

Meeste Nederlandse goud en zilver eerst langs Joure

Alle gouden en zilveren sieraden in Nederland moeten langs Joure. Bij Edelmetaal Waarborg in Joure krijgen de meeste edelmetalen voorwerpen een bij wet verplicht keurteken. De enige concurrent, Waarborg Holland in Gouda, is failliet, maar maakt een doorstart.

Door Bert de Jong
 

Eureka: provincie doet wat banken minder doen

Als banken de rol niet vervullen voor bedrijfskredieten, dan doet de provincie Fryslân het wel. De Vestigingsregeling moet bedrijven naar Fryslân lokken en vooral banen creëren. Dutch Steel in Leeuwarden is de eerste in de rij.

Door Bert de Jong
 

Stilte in de straten: nog veel winkels volgen

Naar verwachting blijven er 70.000 van de 170.000 winkels over. Het gaat maar door. Wat is dat toch? Winkelketens als V&D en DA onderuit en toch schijnt het beter te gaan met de detailhandel. Er is iets anders aan de hand: halve waarheden over kopende consumenten en de macht van roofridders.

Door Bert de Jong
 

Gaswinning voorkomt krimp Friese economie

Friesland staat stijf onderaan. De economische groei is er het laagst van alle provincies: slechts 0,3 procent. Gaswinning is de redder. Anders is er sprake van krimp. Flevoland is de topper dankzij autolease.

Door De Redactie
 
 

De Friese arbeidsmarkt ontspoort

Zo er Friese banen zijn, dan zijn er niet de goede mensen. In de komende tien, twintig jaar raakt de verhouding tussen opleidingsniveau en eisen in vacatures zoek.

Door De Redactie
 
 

Waar is PvdA? Vakbond FNV balt vuist

De kwaliteit van de arbeid staat sterk onder druk. Vakbond FNV mist bondgenoten om het tij te keren en vreest de kloof met PvdA. Of toch, FNV-voorzitter Ton Heerts balt de vuist, op Friese grond.

Door Bert de Jong
 

Melkveehouders: het is Noord tegen Zuid

UPDATE Melkveehouders in het Noorden eisen de ruimte op om meer melk te produceren. Ze hebben de grond en kunnen de mest kwijt. ,,Het zijn hectische tijden.'' Zeker nu de melkprijs onder de kritische grens van 30 cent per kilo zit.

Door Bert de Jong
 

Btw is melkkoe en straft lezers

Stel, het btw-tarief voor veel leuke zaken komt in 2016 op 21 procent. Dan is cultuur in Nederland duur. Van elk boek van een tientje verdwijnt dan €2,10 in de staatskas. Kranten worden ook fors duurder.

Door Bert de Jong
 

DNB bepleit een Friesland Bank

Tot 2012 was er Friesland Bank. De bank was de krent in de brij. En ook was er tot 2009 de bank DSB, van Dirk Scheringa. Door ingrijpen van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn ze er niet meer. Opvallend, in 2015 bepleit DNB meer diversiteit. Een bank als Friesland Bank.

Door Bert de Jong

Stichting met volle buidel groter in kranten

Er is in Friesland veel geld voor bedrijven. De stichting FB Oranjewoud heeft de buidel vol. Bedoeld voor participaties. Zo doet de stichting wat eerder Friesland Bank deed: vol in risicovolle participaties en deelnemingen. Het belang in NDC Mediagroep is vergroot tot 83 procent.

Door Bert de Jong
 

Hoe de fiscus uit Friesland verdwijnt

UPDATE: Het Friese provinciebestuur maakt zich zorgen over de toekomst van de Belastingdienst in Leeuwarden. Voor de Leeuwarder gemeenteraad was al eerder de maat vol. Het belang van het werk van de Belastingdienst in Friesland is steeds minder geworden. De kern is al uit de provincie verdwenen.

 

Door Bert de Jong
 

Friese strijder wast banken de oren

Hoe is de macht van banken te breken? Dit is de kernvraag voor de Tweede Kamer in de zoektocht naar een oplossing voor ondernemers die in de wurggreep van banken zijn gekomen. Oud-bankier Folkert Fennema uit Goutum wijst ze de weg.

Door Bert de Jong
 

Kantorenoverschot: sloop of wonen

UPDATE: Leeuwarden heeft tien keer te veel aan kantoren beschikbaar. Landelijk is maar liefst eenderde van alle kantoren overbodig. Ze kunnen gesloopt. Of in het beste geval worden verbouwd tot woningen.

Door Bert de Jong
 
 

Nieuwe Nederlandse melkplas; boeren in de knel

De droom van melkveehouders is uiteengespat. De inhaalslag als zuivelland is een harde confrontatie. Boeren raken financieel in de knel. Klap op de vuurpijl: er is nieuwe overproductie. De zuivelfabrieken kunnen het niet aan.

Door Bert de Jong
 
 
Pagina 1 van 1