Stadsmug is venijniger dan plattelandsmug

Wonen op het platteland heeft zo zijn voordelen. De stadsmug steekt veel meer en vaker. Onderzoekers speuren naar meer venijn.

Door De Redactie

Muggen houden op het platteland minder van mensenbloed. En ze gaan in winterslaap. In de Randstad niet. Daar blijven de muggen prikken. Onderzoekers van de Wageningen University ontdekten dit na het uitpluizen van 3500 opgestuurde, platgeslagen huissteekmuggen.

De prikmuggen werden opgestuurd tijdens twee meetperioden in 2014 en 2015. Er kwam een verrassend beeld naar voren. Van de huissteekmuggen die in stedelijk gebied waren platgemept was 54 procent van het nare molestus-type. Dat is de soort met een voorkeur voor mensenbloed. Van de muggen in landelijk gebied was slechts 32 procent een molestus-mug. 

Huissteekmuggen bestaan in twee soorten; de molestus-mug en de pipiens-mug. Waar de molestus-mug houdt van mensenbloed, heeft de pipiens-mug een voorkeur voor vogels. En waar de pipiens-mug een winterslaap houdt, blijft de molestus-mug wakker. Die steekt het jaar rond in mensenvlees. Zo blijkt de kans op een winterse muggenbult in de Randstad beduidend groter dan op het platteland.

Tweelingzus

Pas in 2014 ontdekten de onderzoekers dat de tweelingzus van de pipiens-mug op zo’n grote schaal in Nederland aanwezig is. Eerder dachten ze dat die alleen ondergronds rondvloog, zoals in de metro van Amsterdamse.

Het onderzoek heeft een serieuze kant. Mogelijk is de molestus-mug in staat om virussen over te dragen, zoals het West-Nijlvirus. Dat zou nieuw zijn voor Nederland. 

Tot nu toe brengen muggen hier nog geen virussen of parasieten. Maar als de stadse molestus-mug verder oprukt zou dat ooit kunnen gaan gebeuren.

Muggen opsturen

Via www.muggenradar.nl vragen de onderzoekers om drie weken lang, tot 15 februari, dode huissteekmuggen op te sturen (in een lege flessendop, afgedekt met een stukje tissue, envelop eromheen). De resultaten van het derde onderzoeksjaar moeten het beeld complementeren.

Ze hopen te ontdekken of de warme november- en decembermaand ook effect had op de muggenstand. De universiteit werkt via een crowdfundingactie aan een Muggenradar App. Die kan op termijn voorspellen waar en wanneer er muggenoverlast wordt verwacht.

Laatst gewijzigd op 26-01-2016 om 09:07 uur

Muggen in soorten

Muggen zijn er wereldwijd in 3000 soorten. Nederland telt er 39; 35 inheemse en 4 exotische. Ze zijn onderverdeeld in malariamuggen (Anopheles), huissteekmuggen (Culex), moerassteekmuggen (Aedes) en plantenboorsteekmuggen (Coquilettidia). 

Het zijn alleen vrouwtjesmuggen die bijten. Ze gebruiken de eiwitten uit bloed om hun eitjes te ontwikkelen. Elk vrouwtje heeft haar eigen voorkeur. De een houdt van koeien, de ander van schapen en een derde van vogels.

De meest algemene soort is de Culex pipiens pipiens, die in de herfst in winterrust gaat. Het tweelingzusje Culex pipiens molestus blijft ook in de winter actief. Uiterlijk zijn ze niet van elkaar te onderscheiden.

 
Meer De dag

Friese paarden missen Gouden Koets

Prinsjesdag 2016: burgers tonen meer vertrouwen in de economie, door het kabinet is een begin gemaakt met het uitdelen van extraatjes, maar het achtspan Friese paarden mag niet voor de Gouden Koets. Ze trekken de Glazen Koets met daarin de koning en de koningin. 

Door De Redactie

Het jaar dat de Friese zomer wegbleef

Weerinstituut KNMI spreekt van een statistisch slechte zomer. Er zijn in 2016 nog maar weinig mooiweerdagen geteld. Maar precies tweehonderd jaar geleden was er pas echt reden tot klagen. 1816 staat te boek als het jaar dat de zomer wegbleef. 

Door De Redactie
 

Pasen: veelvreterij met eieren en 30 liter bier

Tijdens de paasdagen eten we in ons land zo'n 32 miljoen eieren. Voor ieder twee zeg maar. De Grouster dominee Joost Hiddes Halbertsma ontpopte zich in de negentiende eeuw tot landelijk kenner van paaseieren. Veelvreterij met Pasen, hij rilde ervan.

Door De Redactie
 
 
 
Pagina 1 van 14 | Volgende