Gevraagd: wilde plannen voor Tsjûkemar

Het Tsjûkemar is nu soms spookachtig. Maar het kan flitsend worden. Met een elektrische waterskibaan, een hoek voor kitesurfen, eilandjes die tribune zijn voor het skûtsjesilen. En ja, langs de snelweg A6 in het meer kan iets met allure. Weg met seks.

Door Bert de Jong

Het Tsjûkemar is eng. De meeste watersporters gaan er vooral snel voorbij. Een wereld aan kansen om dat anders te laten zijn, vindt de 'Club van Aanjagers' die heel veel plannen wil. 

Uit alle dorpen rond het Tsjûkemar zijn er aanjagers. Zij hebben de handen ineen geslagen om opnieuw leven in de brouwerij te krijgen. Het tweelingdorp Echtenerbrug-Delfstrahuizen telt ieder jaar zo'n dertigduizend passanten. ,,Maar ze gaan vooral voorbij'', merkt Frans Heesen op, eigenaar van hotel-restaurant De Tjongervallei in Delfstrahuizen en een van de aanjagers.

'Beter benutten'

,,We moeten met dit meer niet hetzelfde willen doen als wat er met andere meren is gedaan'', waarschuwt hij. ,,Dit meer heeft iets unieks, maar we moeten het beter benutten.'' Het zou ook te gemakkelijk zijn, om maar te kopiëren. ,,De uitdaging zit in het verbinden van water met land. Nu zijn het te veel gescheiden werelden. Of je bent op het water, of op de wal.''

Voorbeeld: de entree van Echtenerbrug vanaf het meer is niet bijster uitnodigend. Heesen: ,,Het idee is om een soort pier te maken het water in, met aan het eind een uitkijktoren. Je hebt voor waltoeristen een plek om te genieten van het water en de watersporter heeft een baken.''

Warm onthaal

De Club van Aanjagers kreeg een warm onthaal bij de provincie Fryslân en bij de gemeente De Fryske Marren. Daar zijn ze blij verrast. Gelukkig, een initiatief vanuit de bevolking. De eerste informatiebijeenkomst op 28 september trekt al tientallen belangstellenden. Heesen is blij verrast. ,,Mensen willen meedoen en meedenken. Nu moeten we zorgen dat het uiteindelijk geen teleurstelling wordt.''

Bij de poort van Fryslån, als automobilisten over de snelweg A6 bij Lemmer de provincie binnenrijden, kunnen ze zich al vergapen aan de pracht van het Tsjûkemar: elke dag anders, dan woest, dan als een spiegel, dan grijs en grauw, dan in een bont kleurenpalet. Maar een plek om er echt van te genieten, die is er niet.

Na de nog steeds omstreden aanleg van de snelweg dwars door het meer, heeft Rijkswaterstaat nimmer willen weten van bijzondere plannen op of nabij de hoge brug en bij het parkeerterrein De Lanen. Er is alleen de mogelijkheid van rust en ruimte. Het is de ideale ontmoetingsplek voor homo's geworden en eerder ook een uitnodigende lokatie voor sekstoerisme.

Rijkswaterstaat is om

Nu, na decennia, wil Rijkswaterstaat wel meedenken over een andere invulling langs de snelweg in het Tsjûkemar. ,,Mits het allure heeft'', bevestigt Judith Porsius van de provincie Fryslån. Het zou een opening kunnen zijn voor bijvoorbeeld een restaurant met uitzicht over het water. Het zou ook de mogelijkheid bieden voor andere activiteiten.

Vlakbij de snelweg A6 heeft de provincie alvast een plan gemaakt voor uitbreiding van het eilandje Gânzetippe. Er komt aan de kant van het meer een extra eilandje van tweehonderd meter lengte met strand en aanlegsteigers (foto). Dit moet de steigers van Gânzetippe vervangen. Het water tussen het vogeleiland en de snelweg verzandt steeds opnieuw en is daardoor slecht toegankelijk voor boten.

Uitbaggeren

Het wachten is nog op 2016, legt Haaye Hoekstra van provincie Fryslån uit. Dan wordt de nabijgelegen Skarsterrien uitgebaggerd en kan deze specie worden gebruikt voor dit eiland, dat wordt verbonden met de Gånzetippe. Zo moet het  ook met de kleine eilandjes onder Delfstrahuizen die als golfbrekers op de kaart staan. De eerste golfbreker kan met een beetje geluk in 2016 klaar zijn, de andere volgen later.

Maar het zijn vooral ideeēn, zegt Heesen. Alle plannen en ideeēn uit het verleden zijn verzameld en daar komen nieuwe bij. Daarna wordt er gekeken wat er mogelijk is. Het warme onthaal bij de bestuurders is er alvast. Nu de bevolking, de watersporters en toeristen nog. En de gemeente De Fryske Marren, want die is net bezig met het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. En daarin worden nu nog weinig wilde plannen mogelijk gemaakt. Dan is het nog lang wachten op dat paviljoen aan het Tsjûkemar langs de snelweg.

Laatst gewijzigd op 28-09-2015 om 22:19 uur

 
Meer De dag

Friese paarden missen Gouden Koets

Prinsjesdag 2016: burgers tonen meer vertrouwen in de economie, door het kabinet is een begin gemaakt met het uitdelen van extraatjes, maar het achtspan Friese paarden mag niet voor de Gouden Koets. Ze trekken de Glazen Koets met daarin de koning en de koningin. 

Door De Redactie

Het jaar dat de Friese zomer wegbleef

Weerinstituut KNMI spreekt van een statistisch slechte zomer. Er zijn in 2016 nog maar weinig mooiweerdagen geteld. Maar precies tweehonderd jaar geleden was er pas echt reden tot klagen. 1816 staat te boek als het jaar dat de zomer wegbleef. 

Door De Redactie
 

Pasen: veelvreterij met eieren en 30 liter bier

Tijdens de paasdagen eten we in ons land zo'n 32 miljoen eieren. Voor ieder twee zeg maar. De Grouster dominee Joost Hiddes Halbertsma ontpopte zich in de negentiende eeuw tot landelijk kenner van paaseieren. Veelvreterij met Pasen, hij rilde ervan.

Door De Redactie
 
 
 
 
 
 

Herfst en dat met de sombere knolparasolzwam

Het is volop herfst. Maar het aantal paddestoelen loopt al jaren terug. De bossen van Lauswolt zijn een walhalla voor paddenstoelkenners. Hier groeien 175 verschillende soorten. Dat is meer dan waar ook in Friesland.

Door De Redactie
 

Alles wijst op een koude winter

Het wordt volgens sommige weerkijkers een koude winter. Misschien wel de koudste in vijftig jaar. Al op 12 oktober 2015 is het bitterkoud met ijs op de ruiten.

Door De Redactie

Gevraagd: wilde plannen voor Tsjûkemar

Het Tsjûkemar is nu soms spookachtig. Maar het kan flitsend worden. Met een elektrische waterskibaan, een hoek voor kitesurfen, eilandjes die tribune zijn voor het skûtsjesilen. En ja, langs de snelweg A6 in het meer kan iets met allure. Weg met seks.

Door Bert de Jong
 

Friese paarden gaan Gouden Koets missen

Voor de Friese hengsten Pyke, Lieuwe en Nolle is het de vraag of ze ooit nog op Prinsjesdag de Gouden Koets zullen trekken. Na Prinsjesdag 2015 is de koets drie tot vier jaar uit roulatie voor groot onderhoud.

Door De Redactie
 

Tik op de vingers om brug bij Deinum

De brug in de N31 bij Deinum mag dan verwijderd zijn, de gemeenteraad moet nog wel duidelijk maken waarom er geen fietsbrug voor in de plaats komt. De Raad van State vindt dat de gemeente het huiswerk over moet doen.

Door De Redactie
 
 

Joure viert skûtsjefeest

Het kampioenschap van het Jouster skûtsje is een kampioensfeest voor duizenden Jousters geworden. De Jousters zijn net zo uitgelaten als de bemanning. 

Door De Redactie

Oudste zeilschool? Staat in Sneek

Friesland zeilt. Het komt door de Eerste Friesche Zeilschool, kortweg de EFZ. Het was de allereerste van heel Nederland, opgericht in het oorlogsjaar 1941. Tegen dilettantisme op het water.

Door De Redactie
 
 
 
 
 

Keningsswipedei in Leeuwarden

Niet kaatsen, schaatsen of fierljeppen, maar harddraven was in de negentiende eeuw de meest populaire sport in Friesland. Zaterdag is het is na een eeuw weer Keningsswipedei in Leeuwarden.

Door De Redactie
 
 
 
 

Koud? In 1902 was het pas koud!

Het geklaag over de kou is niet van de lucht. Gelukkig, de eerste week van juni heeft warme dagen, voorspelt weerman Piet Paulusma. De mei van 2015 was te koud. Maar het kan altijd erger.

Door De Redactie
 

Er zijn elke maand weer minder werkers

De wereld nu eens in werkenden en niet in werklozen. Van de 12,7 miljoen mensen tussen de 15 tot 75 jaar hebben er 8,3 miljoen een betaalde baan. Maar er is iets geks: de beroepsbevolking wordt elke maand 5000 mensen kleiner.

Door De Redactie

Oplossing wegen: bermbelasting trekkers

Er is veel onderhoud aan Friese wegen nodig. De Partij voor de Dieren legt de schuld bij de trekkers. Deze belasten de wegen. En ook de bermen. Een bermbelasting voor trekkers moet de oplossing zijn. 

Door De Redactie
 

Nieuwe energie voor Fryslân

Het coalitieakkoord van CDA, FNP, VVD en SP maakt duidelijk wat het Fries provinciaal bestuur de komende vier jaar van plan is. De provinciale motorrijtuigenbelasting gaat vier jaar lang jaarlijks €20 miljoen omlaag.

Door De Redactie
 

Heel Friesland aan de Workumer el

Waardeloos was het, in de Middeleeuwen. Iedere plaats had zijn eigen lengtemaat. Voer voor veel gesjoemel. Daarom werd in 1504 de Workumer el ingevoerd, de standaardmaat voor heel Friesland. Nu is ie terug.

Door De Redactie
 
 

Onze allochtonen? Dat zijn de Duitsers!

Het zijn niet de Antillianen, niet de Turken en niet de Marokkanen. Nee, de Duitsers vormen met afstand de grootste groep allochtonen in Friesland. De Indonesiers komen op een tweede plek, de Polen op een derde.

Door De Redactie
 

Het eerste lintje ging naar de commissaris

Lintjesregen. In Friesland dit keer 81toegekende lintjes, veel minder dan voorgaande jaren. Het allereerste lintje daalde in juni 1892 op Friesland neer. De commissaris der koningin was een van de twaalf ontvangers.

Door De Redactie
 
 

Nooit eerder zo veel teken

Nooit eerder sloegen de teken zo massaal toe als het eerste halfjaar van 2015. Biologen waarschuwen voor een nieuw recordjaar. Juist op Friese grond, vanwege de muizenplaag.

Door De Redactie
 

Krimpgebied heeft vrouwen nodig

Je zult er maar wonen, in Noordoost-Friesland. Krimpgebied. De Tweede Kamer trekt er een debatdag voor uit. Toch helpt debatteren niet alles. Een krimpgebied heeft vrouwen nodig.

Door De Redactie
 
 

Je veter zit los

De klad lijkt er in te zitten, in goede 1-aprilgrappen. Toch is het woensdag weer uitkijken geblazen.

Door De Redactie
 

Kiplekker ondanks de vogelgriep

Zo’n kip die besmet is met de milde vorm van vogelgriep merkt er niet zoveel van. Hoogstens voelt zij zich even wat minder fit. Een mens zou zeggen: een beetje katterig, maar je gaat er wel om naar je werk.

Door De Redactie
 

De informateur is zo oud nog niet

Jouster Geart Benedictus (62) is de informateur die een nieuw Fries college van gedeputeerde staten mag boetseren. Je zou bijna vergeten dat deze erebaan nog maar pas bestaat.

Door De Redactie
 
 
 

Eigen regels, geen groene ambtenaren

In de provincie waar alle ruimte is, daar moeten boeren en burgers ook de ruimte krijgen. Deze retoriek van het CDA gaat erin als een preek in een ouderling op het verkiezingsdebat van LTO Noord in Leeuwarden. Er is weerwoord.

Door Redactie
 

Wat een geluk, Friezen helpen graag

Friezen steken maar wat graag de handen uit de mouwen op de school van hun kinderen. Landelijk gaan ze daarmee ruim aan kop, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door De Redactie

Eerste kievitsei

De kieviten buitelen al volop dit voorjaar van 2015. Meer dan andere jaren zelfs, althans zo lijkt het. 

Door Redactie
 
 
 
Pagina 1 van 1