Zonder politie geen voetbal: 300.000 uren

De politie dreigt niet meer. Het is menens. Betaald voetbal kost ze bijna 300.000 uren van hun weekeinde per seizoen. Daarom even geen voetbal in het Abe Lenstrastadion, tot er een betere CAO is.

Door Bert de Jong

De burgemeester zelf heeft het verbod op de wedstrijd SC Heerenveen-De Graafschap uitgevaardigd. ,,Het is onverantwoord om de wedstrijd zonder politie door te laten gaan’’, motiveert Tjeerd van der Zwan.

Ook SC Cambuur komt niet aan spelen toe. De wedstrijd in Zwolle tegen PEC Zwolle is op last van de burgemeester ook afgeblazen. En ADO tegen PSV mag ook niet. 

De agenten hopen op begrip van de voetbalsupporters, nu ze met krachtiger actiemiddelen pogen minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie te overtuigen om wat toeschietelijker te zijn als het gaat om de nieuwe CAO. Maar niet alle supporters denken zo, ze willen voetbal. Haagse supporters roepen al op tot een demonstratie, zodat de agenten toch in touw moeten komen. ,,Wij geen voetbal, zij geen staking'', is het motto.

Onmogelijk is het een verrassing dat de acties verharden. Immers, de start van de Tour de France in Utrecht had het eigenlijk ook zonder agenten moeten stellen. De politiebonden haalden bakzeil onder dreiging van een kort geding door een boze minister.

Actie bij PC in Franeker

Bij de PC in Franeker, op 29 juli, greep de politie de kans om minister Van der Steur duidelijk te maken dat het toch echt niet bij woorden blijft.  De agenten Thea van der Bos en Hans Schuinder presenteerden de bewindsman een sigaar uit eigen doos.

Maar minister Ard van der Steur toont zich desondanks onverzettelijk. Hij vindt het zelfs onbegrijpelijk dat de politiebonden actie voeren. Eigenlijk is hij van mening dat het kabinet zich heel ruimhartig opstelt. Er ligt een op 10 juli gesloten akkoord - zonder de steun van de grootste bond FNV - dat voorziet in een loonsverhoging van 5 procent en een eenmalige uitkering van €500 als compensatie voor het feit dat agenten al vier jaar op de nullijn zitten.

Dit is nou precies de sigaar uit eigen doos, waarover teamchef Thea van der Bos repte, toen ze Van der Steur ‘arresteerde’ temidden van de gasten van de PC.  Volgens de politiebonden schetst de minister met opzet een vertekend beeld door te spreken over 5 procent.

Feitelijk is er in de tweejarige CAO een loonsverhoging van 1,25 procent in 2015 en een van 1,6 procent in 2016. De rest (2,2 procent) is geld dat wordt weggehaald door de af te dragen pensioenpremie te versoberen. En dan hebben ze het nog niet gehad over de andere eisen. Ze willen dat het politiewerk veiliger en gezonder wordt gemaakt.  En voorts het behoud van 21 vrije weekeinden waar ze nu recht op hebben.

Inzet voor voetbal

Daar treffen ze de voetbalsupporters weer. Want die belasting van het weekeindewerk voor de politie wordt mede voor een groot deel ingevuld door het voetbalprogramma van de KNVB, bijna elk weekeinde opnieuw.

Hoeveel? De laatste drie voetbalseizoenen heeft de politie rond 295.000 manuren ingezet voor begeleiding van voetbalwedstrijden.

Hoeveel dat kost? In 2012 had minister Ivo Opstelten nog het voornemen om de kosten van inzet van politie door te berekenen aan de voetbalclubs. Het was toen glashelder dat er per seizoen €30 miljoen mee gemoeid is, want zo stond het ook in het lenteakkoord van 2012 als bezuiniging vermeld.

Rekening voor supporters

Een jaar later is alsnog afgezien van dit plan, het was allemaal veel te ingewikkeld. Het was tot opluchting van voetbalbond KNVB en de voetbalclubs. Want als de clubs deze lasten zouden moeten dragen, dan zouden ze in financiële problemen komen of de voetbalsupporters zouden daarvoor een deel van de rekening krijgen. De gemiddeld twintig agenten bij een voetbalwedstrijd in het Abe Lenstrastadion vallen overigens nog in het niet bij de inzet die nodig is bij wedstrijden van Feyenoord, Den Haag en Ajax.

Bij SC Heerenveen zat de schrik er destijds goed in. Toenmalig voorzitter Robert Veenstra vreesde de prijs van een kaartje voor supporters zelfs te moeten verdubbelen. Hij was serieus: ,,We zullen het ergens vandaan moeten halen.’’

Voetbalsupporters zullen dit gegeven vast nog even in gedachten houden nu de start van het nieuwe voetbalseizoen anders loopt en wedstrijden niet doorgaan omdat er geen politie beschikbaar is. En als minister Van der Steur toch nog zoekt naar geld om plooien glad te strijken voor een nieuwe CAO voor de politie, dan kan hij zelfs nog terugvallen op een oud idee van zijn voorganger. Sommige clubs overwegen nu zelfs of ze het zonder de inzet van politie kunnen. 

Laatst gewijzigd op 04-08-2015 om 23:00 uur
Meer De dag

Friese paarden missen Gouden Koets

Prinsjesdag 2016: burgers tonen meer vertrouwen in de economie, door het kabinet is een begin gemaakt met het uitdelen van extraatjes, maar het achtspan Friese paarden mag niet voor de Gouden Koets. Ze trekken de Glazen Koets met daarin de koning en de koningin. 

Door De Redactie

Het jaar dat de Friese zomer wegbleef

Weerinstituut KNMI spreekt van een statistisch slechte zomer. Er zijn in 2016 nog maar weinig mooiweerdagen geteld. Maar precies tweehonderd jaar geleden was er pas echt reden tot klagen. 1816 staat te boek als het jaar dat de zomer wegbleef. 

Door De Redactie
 

Pasen: veelvreterij met eieren en 30 liter bier

Tijdens de paasdagen eten we in ons land zo'n 32 miljoen eieren. Voor ieder twee zeg maar. De Grouster dominee Joost Hiddes Halbertsma ontpopte zich in de negentiende eeuw tot landelijk kenner van paaseieren. Veelvreterij met Pasen, hij rilde ervan.

Door De Redactie
 
 
 
 
 
 

Herfst en dat met de sombere knolparasolzwam

Het is volop herfst. Maar het aantal paddestoelen loopt al jaren terug. De bossen van Lauswolt zijn een walhalla voor paddenstoelkenners. Hier groeien 175 verschillende soorten. Dat is meer dan waar ook in Friesland.

Door De Redactie
 

Alles wijst op een koude winter

Het wordt volgens sommige weerkijkers een koude winter. Misschien wel de koudste in vijftig jaar. Al op 12 oktober 2015 is het bitterkoud met ijs op de ruiten.

Door De Redactie

Gevraagd: wilde plannen voor Tsjûkemar

Het Tsjûkemar is nu soms spookachtig. Maar het kan flitsend worden. Met een elektrische waterskibaan, een hoek voor kitesurfen, eilandjes die tribune zijn voor het skûtsjesilen. En ja, langs de snelweg A6 in het meer kan iets met allure. Weg met seks.

Door Bert de Jong
 

Friese paarden gaan Gouden Koets missen

Voor de Friese hengsten Pyke, Lieuwe en Nolle is het de vraag of ze ooit nog op Prinsjesdag de Gouden Koets zullen trekken. Na Prinsjesdag 2015 is de koets drie tot vier jaar uit roulatie voor groot onderhoud.

Door De Redactie
 

Tik op de vingers om brug bij Deinum

De brug in de N31 bij Deinum mag dan verwijderd zijn, de gemeenteraad moet nog wel duidelijk maken waarom er geen fietsbrug voor in de plaats komt. De Raad van State vindt dat de gemeente het huiswerk over moet doen.

Door De Redactie
 
 

Joure viert skûtsjefeest

Het kampioenschap van het Jouster skûtsje is een kampioensfeest voor duizenden Jousters geworden. De Jousters zijn net zo uitgelaten als de bemanning. 

Door De Redactie

Oudste zeilschool? Staat in Sneek

Friesland zeilt. Het komt door de Eerste Friesche Zeilschool, kortweg de EFZ. Het was de allereerste van heel Nederland, opgericht in het oorlogsjaar 1941. Tegen dilettantisme op het water.

Door De Redactie
 
 
 
 
 

Keningsswipedei in Leeuwarden

Niet kaatsen, schaatsen of fierljeppen, maar harddraven was in de negentiende eeuw de meest populaire sport in Friesland. Zaterdag is het is na een eeuw weer Keningsswipedei in Leeuwarden.

Door De Redactie
 
 
 
 

Koud? In 1902 was het pas koud!

Het geklaag over de kou is niet van de lucht. Gelukkig, de eerste week van juni heeft warme dagen, voorspelt weerman Piet Paulusma. De mei van 2015 was te koud. Maar het kan altijd erger.

Door De Redactie
 

Er zijn elke maand weer minder werkers

De wereld nu eens in werkenden en niet in werklozen. Van de 12,7 miljoen mensen tussen de 15 tot 75 jaar hebben er 8,3 miljoen een betaalde baan. Maar er is iets geks: de beroepsbevolking wordt elke maand 5000 mensen kleiner.

Door De Redactie

Oplossing wegen: bermbelasting trekkers

Er is veel onderhoud aan Friese wegen nodig. De Partij voor de Dieren legt de schuld bij de trekkers. Deze belasten de wegen. En ook de bermen. Een bermbelasting voor trekkers moet de oplossing zijn. 

Door De Redactie
 

Nieuwe energie voor Fryslân

Het coalitieakkoord van CDA, FNP, VVD en SP maakt duidelijk wat het Fries provinciaal bestuur de komende vier jaar van plan is. De provinciale motorrijtuigenbelasting gaat vier jaar lang jaarlijks €20 miljoen omlaag.

Door De Redactie
 

Heel Friesland aan de Workumer el

Waardeloos was het, in de Middeleeuwen. Iedere plaats had zijn eigen lengtemaat. Voer voor veel gesjoemel. Daarom werd in 1504 de Workumer el ingevoerd, de standaardmaat voor heel Friesland. Nu is ie terug.

Door De Redactie
 
 

Onze allochtonen? Dat zijn de Duitsers!

Het zijn niet de Antillianen, niet de Turken en niet de Marokkanen. Nee, de Duitsers vormen met afstand de grootste groep allochtonen in Friesland. De Indonesiers komen op een tweede plek, de Polen op een derde.

Door De Redactie
 

Het eerste lintje ging naar de commissaris

Lintjesregen. In Friesland dit keer 81toegekende lintjes, veel minder dan voorgaande jaren. Het allereerste lintje daalde in juni 1892 op Friesland neer. De commissaris der koningin was een van de twaalf ontvangers.

Door De Redactie
 
 

Nooit eerder zo veel teken

Nooit eerder sloegen de teken zo massaal toe als het eerste halfjaar van 2015. Biologen waarschuwen voor een nieuw recordjaar. Juist op Friese grond, vanwege de muizenplaag.

Door De Redactie
 

Krimpgebied heeft vrouwen nodig

Je zult er maar wonen, in Noordoost-Friesland. Krimpgebied. De Tweede Kamer trekt er een debatdag voor uit. Toch helpt debatteren niet alles. Een krimpgebied heeft vrouwen nodig.

Door De Redactie
 
 

Je veter zit los

De klad lijkt er in te zitten, in goede 1-aprilgrappen. Toch is het woensdag weer uitkijken geblazen.

Door De Redactie
 

Kiplekker ondanks de vogelgriep

Zo’n kip die besmet is met de milde vorm van vogelgriep merkt er niet zoveel van. Hoogstens voelt zij zich even wat minder fit. Een mens zou zeggen: een beetje katterig, maar je gaat er wel om naar je werk.

Door De Redactie
 

De informateur is zo oud nog niet

Jouster Geart Benedictus (62) is de informateur die een nieuw Fries college van gedeputeerde staten mag boetseren. Je zou bijna vergeten dat deze erebaan nog maar pas bestaat.

Door De Redactie
 
 
 

Eigen regels, geen groene ambtenaren

In de provincie waar alle ruimte is, daar moeten boeren en burgers ook de ruimte krijgen. Deze retoriek van het CDA gaat erin als een preek in een ouderling op het verkiezingsdebat van LTO Noord in Leeuwarden. Er is weerwoord.

Door Redactie
 

Wat een geluk, Friezen helpen graag

Friezen steken maar wat graag de handen uit de mouwen op de school van hun kinderen. Landelijk gaan ze daarmee ruim aan kop, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door De Redactie

Eerste kievitsei

De kieviten buitelen al volop dit voorjaar van 2015. Meer dan andere jaren zelfs, althans zo lijkt het. 

Door Redactie
 
 
 
Pagina 1 van 1