Herfst en dat met de sombere knolparasolzwam

Het is volop herfst. Maar het aantal paddestoelen loopt al jaren terug. De bossen van Lauswolt zijn een walhalla voor paddenstoelkenners. Hier groeien 175 verschillende soorten. Dat is meer dan waar ook in Friesland.

Door De Redactie

Het aantal paddenstoelen in de bossen neemt nog steeds af.  Vooral de groep van de cantharel, vliegenzwam en eekhoorntjesbrood doet het slecht, blijkt uit de jongste analyses van het Centraal Bureau voor de Statistiek. CBS. De daling van deze paddenstoelensoorten hangt samen met het stikstofgehalte in de bodem en de droogte van de afgelopen jaren.

Het aantal vliegenzwammen is in de periode 1999-2014 met 63 procent afgenomen. Deze afname was bij het eekhoorntjesbrood 39 procent. De cantharel laat vooral de laatste tien jaar een dalende trend zien.  Soorten zoals de gewone heksenboleet (-18 procent) en de grote stinkzwam (-53 procent sinds 2000) worden ook minder waargenomen. De bruine anijszwam – een houtpaddenstoel – is in 2014 zelfs geheel niet meer waargenomen.

Magische namen

Ze dragen magische namen als het hazelmummiekelkje, het knotskalkschaaltje en de sombere knolparasolzwam. De Paddenstoelen Werkgroep Friesland staat op scherp. Wie bijzondere soorten wil spotten moet nu de natuur in.

Veruit de rijkste plek is het bos van Lauswolt bij Olterterp. Een goede tweede is het Bovenveld-Achterbos, vlak om de hoek, met 151 soorten.

Op drie staat het Oude Bos (Wijnjewoude, 143 soorten), op vier het Katlijker Schar (142 soorten) en op vijf de bossen van Oranjewoud (129 soorten). Alle top tien-noteringen liggen in het zuidoosten van de provincie.

Hazzelnútkûmswamke

De werkgroep vond het afgelopen jaar in heel Friesland 671 verschillende paddenstoelsoorten. De meest getelde is gewone zwavelkop. Daarna komen de krulzoom, de gele aardappelbovist, het elfenbankje en de parelamaniet.

Het zijn de huis-tuin-en-keuken-paddenstoelen die we allemaal kennen. Maar ze hebben honderden bijzondere soortgenoten. En ieder jaar komen daar weer nieuwe bij.

Neem het hazelmummiekelkje - in het Fries het hazzelnútkûmswamke. Het is een klein onooglijk wit paddenstoeltje dat groeit op afgevallen zaden, liefst op hazelnoten.

Het zwammetje was tot vorig jaar nog nooit in Friesland gespot. En toen, in april 2014, zagen Marten en Immie Hunneman er ineens drie; een in het Stuttebos bij Oldeberkoop en twee in het Wijnjeterperschar.

Paardenstal

De echte kenner hoeft overigens niet eens het bos in om nieuwe paddenstoelen te ontdekken. Bregtje Miedema weet daar alles van. Ze trof een roze kleefhoedje aan in een stal in Westergeest. De bolbitius coprophilus geldt als een exoot onder de paddenstoelen. Hij verkiest warmere oorden en hoort hier eigenlijk niet thuis.

Bregtje Miedema zag het kleefhoedje groeien in een paardenstal waar de mest langer dan normaal was blijven liggen, meldt de Werkgroep in zijn jaaroverzicht. Het wemelde in de stal ineens van de zwammetjes. Inktzwammetjes, mestbekerzwammen en dit ene bijzondere tere roze kleefhoedje, de blijreade kleefhoed.

Ook landelijk was het een bijzondere vondst. Het was pas de vijfde in de Nederlandse historie. Mycologen wreven zich in de handen. Als iedere paardenhouder voortaan zijn mest wat langer laat liggen, dan kan het roze kleefhoedje zo maar uitgroeien tot een algemenere paddenstoel in Nederland.

Shaggy

De namen van de negen nieuwe Friese paddenstoelenvondsten lezen als een boek van Harry Potter.

Het groot kalkschuim (Westergeest), het harig dwergoortje (Haulerwijk), de kaneelkleurige knolgordijnzwam (Ravenswoud), het knotskalkschaaltje (Westergeest), de plooirokmycena (Haulerwijk) en de violetsteelgordijnzwam (Appelscha) - ze krijgen allemaal een eervolle vermelding.

De treurigste naam is voor de sombere knolparasolzwam, de chlorophyllum olivieri. Deze werd gevonden rond de Jokweg bij De Meenthe in Noordwolde. Het sombere zegt niks over zijn gemoedstoestand, maar alles over zijn donkere uiterlijk. In het Fries klinkt dat duidelijker door. Daar heet hij de tsjustere knolparasolswam.

Zijn broertje is de bruine knolparasolzwam. En Engelsen noemen hem de shaggy parasol – de ruigharige parasol. Volgens kenners zijn de jonge exemplaren van de knolparasolzwam prima te eten, maar smaken de oude taai en vezelig.

Probeer het niet, is het advies. De sombere knolparasolzwam lijkt nogal op de giftige groenspoorparasolzwam. In Duitsland zijn al vergiftigingsgevallen bekend.
Meer De dag

Friese paarden missen Gouden Koets

Prinsjesdag 2016: burgers tonen meer vertrouwen in de economie, door het kabinet is een begin gemaakt met het uitdelen van extraatjes, maar het achtspan Friese paarden mag niet voor de Gouden Koets. Ze trekken de Glazen Koets met daarin de koning en de koningin. 

Door De Redactie

Het jaar dat de Friese zomer wegbleef

Weerinstituut KNMI spreekt van een statistisch slechte zomer. Er zijn in 2016 nog maar weinig mooiweerdagen geteld. Maar precies tweehonderd jaar geleden was er pas echt reden tot klagen. 1816 staat te boek als het jaar dat de zomer wegbleef. 

Door De Redactie
 

Pasen: veelvreterij met eieren en 30 liter bier

Tijdens de paasdagen eten we in ons land zo'n 32 miljoen eieren. Voor ieder twee zeg maar. De Grouster dominee Joost Hiddes Halbertsma ontpopte zich in de negentiende eeuw tot landelijk kenner van paaseieren. Veelvreterij met Pasen, hij rilde ervan.

Door De Redactie
 
 
 
 
 
 

Herfst en dat met de sombere knolparasolzwam

Het is volop herfst. Maar het aantal paddestoelen loopt al jaren terug. De bossen van Lauswolt zijn een walhalla voor paddenstoelkenners. Hier groeien 175 verschillende soorten. Dat is meer dan waar ook in Friesland.

Door De Redactie
 

Alles wijst op een koude winter

Het wordt volgens sommige weerkijkers een koude winter. Misschien wel de koudste in vijftig jaar. Al op 12 oktober 2015 is het bitterkoud met ijs op de ruiten.

Door De Redactie

Gevraagd: wilde plannen voor Tsjûkemar

Het Tsjûkemar is nu soms spookachtig. Maar het kan flitsend worden. Met een elektrische waterskibaan, een hoek voor kitesurfen, eilandjes die tribune zijn voor het skûtsjesilen. En ja, langs de snelweg A6 in het meer kan iets met allure. Weg met seks.

Door Bert de Jong
 

Friese paarden gaan Gouden Koets missen

Voor de Friese hengsten Pyke, Lieuwe en Nolle is het de vraag of ze ooit nog op Prinsjesdag de Gouden Koets zullen trekken. Na Prinsjesdag 2015 is de koets drie tot vier jaar uit roulatie voor groot onderhoud.

Door De Redactie
 

Tik op de vingers om brug bij Deinum

De brug in de N31 bij Deinum mag dan verwijderd zijn, de gemeenteraad moet nog wel duidelijk maken waarom er geen fietsbrug voor in de plaats komt. De Raad van State vindt dat de gemeente het huiswerk over moet doen.

Door De Redactie
 
 

Joure viert skûtsjefeest

Het kampioenschap van het Jouster skûtsje is een kampioensfeest voor duizenden Jousters geworden. De Jousters zijn net zo uitgelaten als de bemanning. 

Door De Redactie

Oudste zeilschool? Staat in Sneek

Friesland zeilt. Het komt door de Eerste Friesche Zeilschool, kortweg de EFZ. Het was de allereerste van heel Nederland, opgericht in het oorlogsjaar 1941. Tegen dilettantisme op het water.

Door De Redactie
 
 
 
 
 

Keningsswipedei in Leeuwarden

Niet kaatsen, schaatsen of fierljeppen, maar harddraven was in de negentiende eeuw de meest populaire sport in Friesland. Zaterdag is het is na een eeuw weer Keningsswipedei in Leeuwarden.

Door De Redactie
 
 
 
 

Koud? In 1902 was het pas koud!

Het geklaag over de kou is niet van de lucht. Gelukkig, de eerste week van juni heeft warme dagen, voorspelt weerman Piet Paulusma. De mei van 2015 was te koud. Maar het kan altijd erger.

Door De Redactie
 

Er zijn elke maand weer minder werkers

De wereld nu eens in werkenden en niet in werklozen. Van de 12,7 miljoen mensen tussen de 15 tot 75 jaar hebben er 8,3 miljoen een betaalde baan. Maar er is iets geks: de beroepsbevolking wordt elke maand 5000 mensen kleiner.

Door De Redactie

Oplossing wegen: bermbelasting trekkers

Er is veel onderhoud aan Friese wegen nodig. De Partij voor de Dieren legt de schuld bij de trekkers. Deze belasten de wegen. En ook de bermen. Een bermbelasting voor trekkers moet de oplossing zijn. 

Door De Redactie
 

Nieuwe energie voor Fryslân

Het coalitieakkoord van CDA, FNP, VVD en SP maakt duidelijk wat het Fries provinciaal bestuur de komende vier jaar van plan is. De provinciale motorrijtuigenbelasting gaat vier jaar lang jaarlijks €20 miljoen omlaag.

Door De Redactie
 

Heel Friesland aan de Workumer el

Waardeloos was het, in de Middeleeuwen. Iedere plaats had zijn eigen lengtemaat. Voer voor veel gesjoemel. Daarom werd in 1504 de Workumer el ingevoerd, de standaardmaat voor heel Friesland. Nu is ie terug.

Door De Redactie
 
 

Onze allochtonen? Dat zijn de Duitsers!

Het zijn niet de Antillianen, niet de Turken en niet de Marokkanen. Nee, de Duitsers vormen met afstand de grootste groep allochtonen in Friesland. De Indonesiers komen op een tweede plek, de Polen op een derde.

Door De Redactie
 

Het eerste lintje ging naar de commissaris

Lintjesregen. In Friesland dit keer 81toegekende lintjes, veel minder dan voorgaande jaren. Het allereerste lintje daalde in juni 1892 op Friesland neer. De commissaris der koningin was een van de twaalf ontvangers.

Door De Redactie
 
 

Nooit eerder zo veel teken

Nooit eerder sloegen de teken zo massaal toe als het eerste halfjaar van 2015. Biologen waarschuwen voor een nieuw recordjaar. Juist op Friese grond, vanwege de muizenplaag.

Door De Redactie
 

Krimpgebied heeft vrouwen nodig

Je zult er maar wonen, in Noordoost-Friesland. Krimpgebied. De Tweede Kamer trekt er een debatdag voor uit. Toch helpt debatteren niet alles. Een krimpgebied heeft vrouwen nodig.

Door De Redactie
 
 

Je veter zit los

De klad lijkt er in te zitten, in goede 1-aprilgrappen. Toch is het woensdag weer uitkijken geblazen.

Door De Redactie
 

Kiplekker ondanks de vogelgriep

Zo’n kip die besmet is met de milde vorm van vogelgriep merkt er niet zoveel van. Hoogstens voelt zij zich even wat minder fit. Een mens zou zeggen: een beetje katterig, maar je gaat er wel om naar je werk.

Door De Redactie
 

De informateur is zo oud nog niet

Jouster Geart Benedictus (62) is de informateur die een nieuw Fries college van gedeputeerde staten mag boetseren. Je zou bijna vergeten dat deze erebaan nog maar pas bestaat.

Door De Redactie
 
 
 

Eigen regels, geen groene ambtenaren

In de provincie waar alle ruimte is, daar moeten boeren en burgers ook de ruimte krijgen. Deze retoriek van het CDA gaat erin als een preek in een ouderling op het verkiezingsdebat van LTO Noord in Leeuwarden. Er is weerwoord.

Door Redactie
 

Wat een geluk, Friezen helpen graag

Friezen steken maar wat graag de handen uit de mouwen op de school van hun kinderen. Landelijk gaan ze daarmee ruim aan kop, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door De Redactie

Eerste kievitsei

De kieviten buitelen al volop dit voorjaar van 2015. Meer dan andere jaren zelfs, althans zo lijkt het. 

Door Redactie
 
 
 
Pagina 1 van 1