Koning proeft kaas in Heerenveen
De dag voor de koning: een rondgang van vele honderden meters door nieuwe zuivelfabrieken in Heerenveen, afgewisseld met een kaasproeverij.
Door De RedactieKoning Willem-Alexander heeft woensdag 8 juli de officiële opening verricht van de kaasmakerij van Royal A-ware en de ingrediëntenfabriek van Fonterra in Heerenveen. Hij heeft geen linten geknipt, voor deze keer heeft hij ze verbonden.
De koning heeft met eigen ogen gezien hoe Heerenveen in korte tijd is uitgegroeid tot ‘zuivelstad’. Aan het kruispunt van snelwegen temidden van het groen van de weilanden staan binnen twee jaar tijd majestueuze zuivelfabrieken.
Het is koning Willem Alexander die de officiële opening heeft verricht, het was de commissaris van de koning John Jorritsma die op 27 mei 2013 de eerste paal sloeg met ,,in prachtige oanwinst foar Fryslân’’.
Honderdvijftig man kunnen bij A-ware 100.000 ton kaas per jaar maken en bij Fonterra verwerken vijftig man dagelijks 2 miljoen liter wei tot hoogwaardige zuivelingrediënten voor voornamelijk babyvoedingsproducten.
Medio 2016 zijn zeker honderd mensen aan de slag in de nu in aanbouw zijnde fabriek van Ausnutria Hyproca voor de verwerking van 90.000 ton babyvoeding per jaar. Vanaf dat moment zullen er jaarlijks gemiddeld 50 miljoen blikken worden gevuld.
Waar Leeuwarden in de vorige eeuw het Friese centrum was van de zuivel, heeft uit het niets Heerenveen deze rol overgenomen. Miljoenen liters melk uit Friesland en verre omstreken worden in moderne fabrieken in het Friese Haagje verwerkt tot kaas, melkpoeder en industriële producten.
Laatst gewijzigd op 08-07-2015 om 16:57 uur