Friezen zijn slechte bioscoopbezoekers

Friezen gaan van alle Nederlanders het minst naar de bioscoop. Gemiddeld bezoeken ze 1,1 keer per jaar een film. Het cijfer steekt schril af bij de Randstad. Bioscoopketen Pathé heeft als doel om het Friese bezoekcijfer te verdubbelen.

Door De Redactie

De matige Friese uitkomsten zijn bijzonder met het oog op de komst van bioscoop Pathé naar Leeuwarden. Concurrenten schreeuwen moord en brand. Ze stellen dat de provincie te klein is voor een extra filmtheater. Filmvertoningen zijn zo amper lonend te maken in de Friese provincie.

In Noord-Holland is bioscoopbezoek het meest populair. Hier gaan inwoners 2,9 keer per jaar naar de film. Het landelijk gemiddelde ligt op 1,9 keer per jaar. De cijfers komen uit het Rijksrapport Cultuur in Beeld 2016. Volgens het rapport zit het bezoek aan bioscopen en filmtheaters landelijk juist flink in de lift. Die trend zou ook Friezen moeten kunnen aanzetten tot extra gang naar de cinema.

Het Nederlands bioscoopbezoek groeide tussen 2009 en 2015 met bijna 21 procent. Vooral filmtheaters deden goede zaken. Hun bezoekcijfers klommen in zes jaar tijd van 1,8 miljoen naar 2,7 miljoen. In 2015 nam het bezoek aan onafhankelijke bioscopen toe. 

Nederlandse films werden 6,2 miljoen keer bezocht. De belangstelling ervoor wordt sterk bepaald door het aanbod, staat in Cultuur in Beeld. Zo zorgde de kaskraker Gooische Vrouwen in 2011 voor een opmerkelijke uitschieter. 

Na Noord-Holland is Zuid-Holland de provincie waar inwoners het vaakst de bioscoop bezoeken, met 2,1 keer per jaar. De beide Randstadprovincies zijn samen goed voor bijna de helft van het totaal aantal verkochte kaartjes.

Filmfestivals worden steeds populairder. Het bezoek aan de rijksgesubsidieerde filmfestivals groeide in de periode 2009 tot en met 2015 met 21,9 procent.

De strijd tegen de komst van een Pathé-theater in Leeuwarden ligt bij de Raad van State. In oktober 2015 stuurden Jos Osinga (Leeuwarder Bioscopen), Sander Hakbijl (De Bios Drachten), Hans Bosma (De Bios Heerenveen) en Nick van den Bergh (Sneek) nog een bezorgde brief. ,,Met het voornemen een aandeelhouders gedreven organisatie, bijvoorbeeld Pathé of JT, zich te laten vestigen wordt een hechte gemeenschap bedreigd’’, schreven ze.

650.000 bezoekers

Volgens de vier trekken de bestaande Friese bioscopen op jaarbasis 650.000 bezoekers. Ze noemen het ,,volstrekt irreëel’’ dat een Pathé ,,of welke andere landelijke bioscoopketen dan ook’’ denkt in Leeuwarden zo’n 500.000 bezoekers per jaar te kunnen halen.

,,Het is ondenkbaar dat in een door de overheden erkende krimpregio het bioscoopbezoek met 100 procent zal toenemen. De cijfers die worden aangehaald zijn onjuist en niet op de werkelijkheid berust.’’

Loren Holding exploiteert Tivoli en Cinema (nu 9 zalen, 1390 stoelen) in de Leeuwarder binnenstad. Het bedrijf zette een bodemprocedure in gang en noemt de komst van Pathé nu al funest voor bestaande zaken.

Verandering

Directeur Lauge Nielsen van Pathé (straks 7 zalen en 1200 stoelen aan het Ruiterskwartier) zegt dat de bioscoopbezoekfrequentie in Friesland juist heel laag is en denkt daar door ‘nieuwe impulsen’ verandering in te kunnen brengen.

De Raad van State komt binnenkort met een uitspraak. Pathé heeft haast. Het wil de nieuwe Leeuwarder bioscoop af hebben in 2018.

Laatst gewijzigd op 14-11-2016 om 22:11 uur

 

 
Meer Cultuur

Schilderkunst in Friesland als bewijs van evidentie

De expositie FRYSK over een eeuw Friese schilderkunst in Museum Belvédère levert veel bewijzen: dat Friese musea kunnen samenwerken, dat provinciale steun voor beeldende kunst in Fryslân evident is en dat er veel bijzonders van honderd kunstenaars is te zien.

Door Bert de Jong
 

Meekijken over de schouder van Bach

De driedelige Bijbel van Calov, die Johann Sebastian Bach (1685-1750) thuis geregeld opensloeg, waarin hij las, woorden onderstreepte en aantekeningen maakte, is heruitgegeven door Dingeman van Wijnen in Franeker. Het is een groot eerbetoon aan de componist Bach.

Door Marita de Jong
 

Zijn werk vormt de geschiedenis van Frans Walon 

Kunstenaar Frans Walon is altijd op jacht naar nieuwe beelden. Altijd heeft hij papiertjes bij zich. Om te tekenen, of om woorden en zinnen op te schrijven. Zijn werk is te zien bij Galerie Hoogenbosch in Gorredijk. Samen met dat van vrienden: Frans Walon & the Outsiders.

Door Marita de Jong

Friese Matteuspassy: ’In tranen boven de boerenkool’

‘Grau fan drôvens kleit de dage.’ Dit is de openingszin van de Fryske Matteuspassy, die op zaterdagavond 30 maart 2019 in de Sint Martinuskerk in Sneek en op zondagmiddag 31 maart in Koepeltheater in Leeuwarden wordt uitgevoerd. Dirigent en artistiek leider Gerben van der Veen vertelt over zijn blijvende liefde.

Door Marita de Jong
 
 
Pagina 1 van 12 | Volgende