Foto: Niels Westra

Sjoerd de Vries: Fries Kampioen Kunstschilderen 

Het is een gave, zegt de schilder Sjoerd de Vries over zijn kunstenaarschap. Hij begon met tekenen op beslagen ramen. Op 20 november 2015 heeft hij de prestigieuze Gerrit Benner prijs 2015 ontvangen voor zijn oeuvre. Nu is er een overzichtstentoonstelling in museum Belvédère in Oranjewoud: 'Heimwee naar de toekomst'.

Door Marita de Jong

Zestig jaar kunstenaarschap van Sjoerd de Vries. Hij staat bekend om zijn landschappen en portretten, maar op de overzichtstentoonstelling in museum Belvédère in Oranjewoud (van 15 oktober tot en met 8 januari 2017) is er meer. Met toevoeging van stillevens, naakten, turfbeldsjes en ziekenhuistekeningen is er een gevarieerd beeld van het werk van Sjoerd de Vries, de belangrijkste Friese kunstenaar van dit moment.

In 2015 werd hij voor zijn oeuvre bekroond met de Gerrit Benner Prijs. Het is aanleiding voor beschouwing. In zijn atelier in Heerenveen, in de Heerenveense Muntflat op 13 hoog, met uitzicht tot aan het Tsjûkemar, wil Sjoerd de Vries het dan vooral hebben over zijn ‘ergernissen’: de autodidacten-discussie, het Friese cultuurbeleid dat hem doet denken aan de film Flodder en kroonprins Jochem Hamstra. Ook de luchtkastelen van Thom Mercuur komen langs en hij houdt een warm pleidooi voor zijn grote held Jentsje van der Sloot.

 ,,Ik ben Fries Kampioen kunstschilderen en word gehuldigd. Gezien de materiële omstandigheden kon ik het voor mijn gezin niet maken de prijs te weigeren'', zegt Sjoerd de Vries. ,,Al blijft het bedrag natuurlijk een fooi. Het had minstens €25.000 moeten zijn.’’

Trein en fiets

De Vries is in 1941 geboren in Oudehaske en woont met zijn vrouw Dalinda en dochter Sjorsje in Leeuwarden. Sinds 1 november 1990 heeft hij zijn atelier in een van de Muntflats in Heerenveen. Iedere ochtend neemt hij de trein van vijf uur. Half zes arriveert hij in het Friese Haagje. Voorheen liep hij naar de flat, nu maakt hij gebruik van een vouwfiets. De fiets maakt het hem gemakkelijker. Hij lijdt aan COPD, een chronische longziekte en heeft diabetes.

De schilder houdt van structuur, heeft een vaste dagindeling. Naar de winkel, naar de apotheek, tussen de middag biljarten in het Poolcentrum, een dutje op het atelier, soms nog wat werken aan een schilderij. ,,Mijn longen vertellen mij dat ik moet opstaan. Als ik in bed lig, klappen ze in en heb ik minder lucht. Daarom slaap ik niet zo lang.’’  

Loeren naar de ezel

,,Mijn huisarts had het eerst niet zo begrepen op die vouwfiets maar hij vindt het nu een aan te bevelen levensstijl. Eenmaal in mijn atelier zet ik Radio 4 aan, ga zitten en dut vaak nog even in. Als ik wakker word, loer ik door mijn oogharen naar de ezel. Door het opdoemen van dat beeld worden de fouten van wat ik de vorige dag heb gedaan, zichtbaar. Soms stokt het, het vervolg laat dan op zich wachten. Dat kan maanden duren maar dat kan me niets meer schelen.’’ 

Een gave. Zo noemt de Vries zijn kunstenaarschap. ,,Een gereformeerde boer, die vroeger bij ons op bezoek was, zag me eens met mijn vinger tekenen op de beslagen ramen van ons huis in Oudehaske. Het was als schaatsen. Moet je eens kijken wat Sjoerd tekent, hij heeft een gave, zei hij. De woorden van die man ben ik nooit vergeten. Ik was een peuter, zat nog niet op school.''

,,Als kind tekende ik met stukken dakpan op de weg. Het moest. Ik ben geboren als kunstschilder. Het wordt door buitenstaanders vaak bekeken als een afwijking, kunst wordt daar ook vaak voor versleten. Hooguit 2 procent van de mensheid begrijpt waar je mee bezig bent. Dat levert veel teleurstellingen op, maar ik moet positief blijven.’’  

Haatzaaien 

Dat is ook een van de redenen waarom De Vries zich persoonlijk aangevallen voelt door de artikelenserie in de Leeuwarder Courant waarin het begrip autodidact centraal staat. Het woord is al sinds de jaren tachtig beladen. In zijn boek De Kleur van Friesland stelt kunsthistoricus Huub Mous dat het beeld van de Friese eenzaamheid en zijn autodidacten, schilders die eerst een ander beroep uitoefenden zoals Gerrit Benner, Jopie Huisman, Willem van Althuis en Boele Bregman, in de jaren tachtig en negentig in het leven is geroepen door Thom Mercuur en NRC-journalist Bas Roodnat (1930-2004). Mous beweert dat er ook andere kunstenaars zijn waarvoor dat niet geldt zoals Sies Bleeker, Jentsje Popma en Ids Willemsma. Maar het gaat over meer. Volgens De Vries is het een persoonlijke strijd van Mous geworden tegen de suprematie van Thom Mercuur in de Friese kunstwereld.   

De Vries weigert te worden weggezet als een veredelde huisschilder terwijl hij als kunstenaar is geboren. ,,Het voelt voor mij als haatzaaien. Ik voel me aangevallen in mijn oprechtheid, ik ben de hoofdzondaar. Die hele discussie gaat nergens over. Sikke Doele (de in 2002 overleden cultuurjournalist van de LC) vroeg me eens in een interview: ben je autodidact? Toen antwoordde ik: ik ben eerder autistisch.''

,,Bas Roodnat heeft het begrip autodidact destijds door zijn contacten met Thom enigszins geromantiseerd. Dat is niet opzettelijk gebeurd, maar het is gewoon zo gelopen. Een moderne kunstschilder kan alleen maar autodidact zijn, anders produceert hij eenheidsworst. Als je kunstenaar wilt zijn, moet je het vak, ook als je naar de kunstacademie gaat, uiteindelijk zelf leren. Als de theorie van Huub Mous en Peter Karstkarel klopt, zou Jentje van der Sloot ook niet een autodidact kunnen zijn, omdat hij altijd bij zijn broer Bouke in de leer is geweest.’’  

Europese top 

Jentje van der Sloot (1881-1962) is zijn grote held. Hij begon pas op zijn 78ste te schilderen en liet een bijzonder oeuvre van vijftig schilderijen na. Dat Jentje niet op een centrale plek in Fryslân hangt vindt de Vries een groot gemis. ,,Ik ben nog zo ongeveer de enige aanbidder van Jentje. Fryslân heeft er geen oog voor. Als er iemand is geweest die een hulde gebracht heeft aan onze provincie, is hij het wel. Thom kwam destijds met Jentje aanzetten. De man woonde toen al in in huize Avondrood aan de Huizumerlaan, in een ongelooflijk hokje. Hij vertelt in zijn schilderijen de visie, die ik ook heb op de moderne kunst.'

,,Jentje was een zondagsschilder en ik ben een groot bewonderaar van de primitieven. Daarin sta ik niet alleen. Ook Picasso hield van die totale eerlijkheid. In het Picasso Museum zijn schilderijen van Henri Rousseau te zien die hij verzamelde. Ik durf te stellen dat Jentje op dezelfde hoogte staat als Rousseau. Zijn schilderijen hebben niets chauvinistisch. Het is gewoon een man uit Friesland die goed om zich heen heeft gekeken.''

,,Ik ging geregeld bij hem langs en zag zijn oeuvre groeien en zijn werk snel verbeteren. Het is uniek in zijn soort en van een heel hoog niveau. In de schilderijen is Jentje boven zichzelf uitgestegen. Het is bezield werk. Zijn totale oeuvre is van onschatbare waarde. Het behoort tot de Europese top. ’’    

Luchtkastelenbouwer 

Samen met jeugdvriend Thom Mercuur droomde Sjoerd ervan om Van der Sloot de plek te geven die hij verdiende. Dat is niet gelukt. ,,Thom is een luchtkastelenbouwer. Luchtkastelen die hij wil laten neerdalen op de grond. Op de opening van Museum Belvédère in 2004 heb ik me geschaamd. Onze grote held Jentje van der Sloot had geen vaste plek gekregen in het museum. We vonden altijd dat Fryslân totaal geen oog had voor deze geweldenaar. Niemand die het snapte. Wij wel. Elke keer kwam Jentje ter sprake. Thom had er zelf ook wel wroeging over. Ik denk dat hij er nog wel eens wakker van ligt.’’ 

In het Tripgemaal in Gersloot heeft Mercuur in 1997 wèl een tentoonstelling gemaakt over Van der Sloot. ,,Daar gebeurde het, qua animo en publiek. Dat was Thom zijn artistieke glorieperiode. Daar joegen wij onze jongensdromen na. Toen we elkaar ontmoetten was ik 18, hij 20. Dat was meteen high level niveau. Een paar seizoenen was ik conciërge in Het Tripgemaal. Een ideale ontmoetingsplaats voor de kunstwereld. Het ging daar bijna alleen maar over kunst. Architect Aldo van Eyck schreef in het gastenboek dat hij het gemaal het mooiste museum ter wereld vond. Het gebouw, de voorwerpen en de kunst vormden volgens hem een eenheid. En zo was het ook.’’    

Ontroerend 

Een andere schilder die De Vries bewondert is Jochem Hamstra (1962). ,,Als ik de nummer 1 ben, is hij de nummer 2. Hij heeft alles, hij is geboren om te schilderen. De jongen heeft het zwaar, materieel en geestelijk, maar hij heeft geen keus. Zijn laatste tentoonstelling in het Melklokaal in Heerenveen was van hoog niveau. Ik weet nog het moment dat ik het eerste schilderij van Jochem zag. Mijn hart klopte in mijn keel. Hij heeft een boek geschilderd over zijn leven, heel ontroerend.’’ 

Groter contrast met een schilder als Laurens Alma Tadema (1836-1912) is niet denkbaar. ,,Een topschilder, een Friese jongen, maar helemaal in de stijl van die tijd. Artistiek dus eenheidsworst. Hij schilderde in de mode van toen, was toonaangevend in bepaalde kringen en heeft een prachtige carrière gehad. Het is niet mijn stijl, ik vind hem een kitsch schilder, betaald in goud door de koning.’’ 

Flodder   

Dan spuit De Vries zijn gal over het provinciaal cultuurbeleid, waar hij geen goed woord voor over heeft. Zijn hele professionele leven in de kunst heeft hij het allemaal voorbij zien trekken. Hij vergelijkt het met de film Flodder. ,,Zo heb ik het ervaren. Begin jaren zeventig was Cees Boschma directeur van het Fries Museum. Hij werd gedwongen om ook iets aan moderne kunst te doen en riep de hulp in van Thom Mercuur. De jaren dat Thom daar de scepter zwaaide, stond het museum nationaal op de kaart. Ook de aankopen waren van grote kwaliteit. Jopie Huisman is na zijn tentoonstelling in het Fries Museum landelijk doorgebroken. Maar Thom kon geen honorarium krijgen. Dat wilde hij niet per se, hij wilde gewoon een budget waar hij de baas over was. Het was allemaal even moeilijk.’’ 

Aan de andere kant wordt er met geld gesmeten. Leeuwarden is van alle provinciesteden, en ik ken ze allemaal, de stad waar het meest is vernietigd. Met dank aan onder andere architect Abe Bonnema. De besluitvorming rond het nieuwe Fries Museum is daar ook een goed voorbeeld van. De verbouwing van het oude museum was net achter de rug, met een claustrofobische tunnel in plaats van een elegante loopbrug naar Italiaans voorbeeld. En toen werd besloten om een nieuw museum te bouwen.’’   

Biografie - Een leven lang schilder 

Een leven lang schilder. Dat turbulente leven wordt nu vastgelegd door publicist Susan van den Berg.  De Vries: ,,Ik las haar allereerste recensie in de Leeuwarder Courant en dacht: hoe weet zij dat allemaal? Ze heeft een heel goed oog voor kunst en kan dat ook heel mooi verwoorden. Wat dat betreft kan ze een zegen voor Fryslân zijn. Voor mij is ze mijn nieuwe manager, ik bespreek alles met haar.’’  

Van den Berg: ,,Ik ben blij met die vertrouwensband, want dat is een voorwaarde om samen te werken. Ik kan bij zijn verhalen, word toegelaten in het privé-archief en heb veel aan zijn goede geheugen. Tegelijkertijd moet er naast die betrokkenheid ook afstand zijn, om vrij te kunnen schrijven. Gelukkig heb ik carte blanche.’’ 

In 2016 verschijnt bij de grote overzichtstentoonstelling van De Vries in Museum Belvédère een uitgebreide catalogus waarbij de nadruk ligt op het werk. Daarna werkt ze door om uiteindelijk te komen tot een biografie. ,,Juist bij Sjoerd is het leven onlosmakelijk verbonden met het werk. Ik ga daar functioneel mee om, maar wil later dieper op dingen ingaan. Daar is aanvullend onderzoek voor nodig en ik wil hoor- en wederhoor toepassen, zodat er een helder beeld ontstaat. Maar voorlopig richt ik me vooral op het inventariseren van het werk, want zijn oeuvre is zeer verspreid geraakt.’’ 

Tijdens het onderzoek zijn enkele onbekende werken ontdekt. Sommige zullen in 2016 te zien zijn in Museum Belvédère. De presentatie in het Fries Museum – ter gelegenheid van de Benner Prijs – bestaat uit werken van De Vries uit eigen collectie, in combinatie met het werk van tijdgenoten, inspiratiebronnen en persoonlijke voorkeuren.

De kunstenaar was even gastconservator: ,,Ik had maar een beperkte keuze omdat veel werken waren ingepakt vanwege de verhuizing naar het nieuwe depot, maar ik dacht: Pik in ‘t is winter. Over de personele inbreng heb ik totaal geen klachten. Ik ben niet ontevreden al had het wel honderd keer scherper gekund. Ondanks de omstandigheden zal de tentoonstelling toch verrassend zijn. Er zijn mooie verbindingen gemaakt.’’       

Laatst gewijzigd op 15-10-2016 om 10:12 uur

 

 
Meer Cultuur

Schilderkunst in Friesland als bewijs van evidentie

De expositie FRYSK over een eeuw Friese schilderkunst in Museum Belvédère levert veel bewijzen: dat Friese musea kunnen samenwerken, dat provinciale steun voor beeldende kunst in Fryslân evident is en dat er veel bijzonders van honderd kunstenaars is te zien.

Door Bert de Jong
 

Meekijken over de schouder van Bach

De driedelige Bijbel van Calov, die Johann Sebastian Bach (1685-1750) thuis geregeld opensloeg, waarin hij las, woorden onderstreepte en aantekeningen maakte, is heruitgegeven door Dingeman van Wijnen in Franeker. Het is een groot eerbetoon aan de componist Bach.

Door Marita de Jong
 

Zijn werk vormt de geschiedenis van Frans Walon 

Kunstenaar Frans Walon is altijd op jacht naar nieuwe beelden. Altijd heeft hij papiertjes bij zich. Om te tekenen, of om woorden en zinnen op te schrijven. Zijn werk is te zien bij Galerie Hoogenbosch in Gorredijk. Samen met dat van vrienden: Frans Walon & the Outsiders.

Door Marita de Jong

Friese Matteuspassy: ’In tranen boven de boerenkool’

‘Grau fan drôvens kleit de dage.’ Dit is de openingszin van de Fryske Matteuspassy, die op zaterdagavond 30 maart 2019 in de Sint Martinuskerk in Sneek en op zondagmiddag 31 maart in Koepeltheater in Leeuwarden wordt uitgevoerd. Dirigent en artistiek leider Gerben van der Veen vertelt over zijn blijvende liefde.

Door Marita de Jong
 

Het stil fluisterende oeuvre van Morandi 

Gestaag werkte de beroemde Italiaanse schilder Giorgio Morandi decennia aan zijn 'stil, fluisterend oeuvre'. Van New York ot Tokio vechten ze om zijn vaasjes. Het is Museum Belvédère in Oranjewoud gelukt zijn stillevenkunst in een expositie te tonen. Een wonder is geschied.

Door Marita de Jong

Leeuwarden door de ogen van kunstenaars

De Culturele Hoofdstad van Europa gevangen in schilderijen door de eeuwen heen. Dat is het thema van Leeuwarden De mooiste stadsgezichten van 1600 tot nu toe, die het hele jaar te zien is in Historisch Centrum Leeuwarden. Verspreid door de stad, in parkeergarages, etalages en bijvoorbeeld in de Kanselarij en de Harmonie hangen nog eens 25 pareltjes.

Door Marita de Jong
 

Alternatieve versie van LF2018 in open lucht

De eerste schilderijen van de mooiste openluchttentoonstelling van Fryslân hangen. In de binnenstad van Leeuwarden, die ‘een wereld vol kleur’ moet worden. Kunstenaar Marten Sale Brouwer (Manna Ori) kwam er speciaal voor over uit Japan.

Door Marita de Jong
 

Spraakmakende constructivisten en hemelbestormers

Topstukken van hemelbestormers zijn het in de ogen van Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère. Het modernisme dat kunstenaars als Wobbe Alkema en Hendrik Werkman nastreefden, werd door het volk niet verstaan. De fascinatie van de conservator is terug te vinden in de tentoonstelling Constructivistische Verbanden.

Door Marita de Jong
 

Gesigneerde affiche Jan Wolkers als ‘aanmoedigingsprijs’ 

Jan Wolkers is weer volop aanwezig. De schrijver, beeldhouwer en schilder overleed tien jaar geleden op 19 oktober. Deze periode heeft schrijver Onno Blom nodig gehad om zich door het immense archief van Wolkers te worstelen en de biografie Het litteken van de dood te schrijven. Marita de Jong voegt er eigen herinneringen aan toe.

Door Marita de Jong
 

Musicus Hoite Pruiksma kiest in culturele revolutie voor het artistieke

Er moet altijd een innerlijke noodzaak zijn voor de dingen die je doet. Dat is het leitmotiv dat musicus Hoite Pruiksma (1958) al zijn leven lang hanteert. Dat geldt zeker voor de eerste Fryske Johannes Passion van zijn hand, die in 1999 in Workum in première ging. Dertien jaar heeft hij er aan gewerkt, vijf keer begon hij opnieuw.

Door Marita de Jong

Beeld en taal gekoppeld in 111 x Keunst op syn Frysk 

Kunstwerken vormen de basis voor 111 x Keunst op syn Frysk. De fascinatie voor de Friese taal leidt tot mooie vondsten. Woorden als 'strewelleguod' en 'wjittering' krijgen daarna verbeelding met Friese schilderijen. Zo gaat museale kunst en taal in een boek de wereld over.

Door Marita de Jong
 

Je zult maar Fries zijn in een literaire roman

Kom je een Fries tegen in de Nederlandstalige literatuur, dan gaat het doorgaans om een simpele, oude zonderling, die op onverwachte momenten rake dingen zegt. Van die dingen waar anderen, politiek correct als ze zijn, niks over durven zeggen. Betrouwbaar en eerlijk zijn ze wel. 

Door André Keikes

Fryske Mattéus Passy in 2018: door fout zijn het er twee

Culturele Hoofdstad 2018 inspireert tot zaken die er al lang zijn. Een Fryske Mattéus Passy door het Noord Nederlands Orkest in het feestjaar 2018 lijkt op iets bijzonders. Blijkt er opdracht gegeven voor een vertaling, niet wetende dat Eppie Dam deze in 2008 al gemaakt heeft. 

Door Marita de Jong
 

Zorgplicht voor verweesde beelden, of toch verval

Waar is de zorgplicht voor openbaar kunstbezit? Inwoners van Gorredijk konden stemmen over de toekomst van het beeld de Levende Ent van kunstenaar Jaap van der Meij, dat voor cultureel centrum De Skâns staat. Vier opties: opblazen, in stukken zagen, afbouwen en herstellen en verplaatsen. 

Door Marita de Jong
 

Zon is de peper in het landschap

Christiaan Kuitwaard speelt met de horizon en laat zich betoveren door de zee en wolkenluchten. Altijd ontdekt de schilder weer iets nieuws: ,,Van één voorwerp zou ik wel honderd schilderijen kunnen maken.'' Op 25 en 26 maart is werk van hem te zien bij galerie Steven Sterk in Gorredijk. Vanaf 14 april drie maanden bij Museum Belvédère.

Door Marita de Jong
 

Afsetters met precisie en durf, want elk boek is eng 

Het gebedenboek van Mata Hari uit de collectie van het Fries Museum ligt nu bij Frisian colorists & restorers. ,,Het moet mooi'', zeggen Evelien de Boer, Antonio Leemburg en Fredau Metselaar. Zij nemen het boekje onder handen voor een restauratie. Spannend, want ,,elk boek blijft eng''.  

Door Marita de Jong

Museumblockbusters: kunst in greep van de marketing

De geroemde overzichtstentoonstelling met het werk van Alma Tadema in het Fries Museum, haalde binnen een maand vijftigduizend bezoekers. Dat zijn er even veel als vroeger in een heel jaar. Maar is die kaskraker-benadering wel duurzaam en bepalen hoge bezoekersaantallen of een museum van waarde is?

Door André Keikes
 

Friezen zijn slechte bioscoopbezoekers

Friezen gaan van alle Nederlanders het minst naar de bioscoop. Gemiddeld bezoeken ze 1,1 keer per jaar een film. Het cijfer steekt schril af bij de Randstad. Bioscoopketen Pathé heeft als doel om het Friese bezoekcijfer te verdubbelen.

Door De Redactie

Hele wereld kijkt binnen in huis schilder Ruurd Wiersma

Wat hebben de Friese schilder Ruurd Wiersma en de zanger David Bowie met elkaar gemeen? Ze staan beiden in het novembernummer van het vermaarde internationale blad World of Interiors van Vogue. Het huisje in Burdaard staat bovendien als topper op de Toonbeeldenlijst.

Door Bert de Jong
 

Huizen uit de wederopbouw en hun bewoners van nu

Op zoek naar 'it oare Fryslân' heeft fotograaf Sipco Feenstra uit Leeuwarden oog voor de naoorlogse architectuur. Deze is snel uit het straatbeeld aan het verdwijnen. Maar een expositie in Tresoar in Leeuwarden laat de toenmalige modernisering van de provincie zien. Mijmeren over de jaren vijftig en zestig.

Door Marita de Jong

Louis Le Roy, vijftig jaar rentmeesterschap

Als eerbetoon aan zijn schepper, Louis Le Roy (1924-2012), zou je er lopend heen moeten gaan: de eerste ecokathedraal, in Mildam bij Heerenveen. Dit jaar worden zijn eerste symbolen van theoretisch en praktisch nadenken over natuur en duurzaamheid vijftig jaar. En daar wordt bij stil gestaan.

Door André Keikes
 

De rozen van Heliogabalus topstuk op expositie Alma Tadema

Het liep storm bij het Fries Museum voor een Friese schilder van internationale allure. Nog nooit was er zo veel werk van Sir Lawrence Alma Tadema te zien: in Leeuwarden een overzichtstentoonstelling met De Rozen van Heliogabalus als topstuk en het bij de BBC herontdekte Portret van Leopold Löwenstam als onverwachte toegift. 

Door Wio Joustra

De liefde ontrafeld met dans in het zand

Als de voorstelling voor even ontaardt in uitgeschreeuwde frustratie laat dit de toeschouwers van ‘Wachten op de Liefde’ van de Dansdivisie niet ongemoeid. Deze dansavond in het Leeuwarder Bos is allerminst eentje van ‘en ze leefden nog lang en gelukkig.

Door Nico Hylkema
 

Actuele thema’s in werk Käthe Kollwitz  

Een terugkerend thema in het werk van kunstenares Käthe Kollwitz (1867-1945) is de moeder die haar kinderen probeert te beschermen tegen naderend onheil. Persoonlijke tragedies hebben een grote rol gespeeld. Hoe actueel haar werk nog steeds is, was te zien in Museum Belvédère tijdens een expositie.

Door Marita de Jong

Jazz in Leeuwarden: de toeter voorop

Jazz heeft van oudsher een (groot)stedelijk gezicht. Natuurlijk wordt er tegenwoordig ook wel jazzy geïmproviseerd in dorpszaaltjes, desnoods in een ontruimde zomerse stal – de grenzen tussen stad en platteland zijn immers knap vervaagd – maar toch heeft jazz in Friesland nog steeds wel iets paradoxaals. 

Door André Keikes
 

Slapen in postkantoor, warenhuis in de Beurs?

Als een mooi, historisch gebouw zijn functie verliest, is de eerste reflex: zonde. Maar kijk je naar de herbestemming van veel van zulke panden, dan zie je al snel: ze zijn nog nooit zo mooi geweest. Denk aan Post Plaza in het oude hoofdpostkantoor van Leeuwarden, de vuurtoren van Harlingen of het woonzorgcentrum in het voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Franeker.

Door André Keikes

Park Vijversburg in Tytsjerk is niet stoffig meer

Stapsgewijs veranderde het ‘bos van Ypey’ in Tytsjerk de laatste jaren van gezicht. Het wat ‘stoffige’ negentiende-eeuwse park met zijn slingerpaadjes, oranjerie en volière is nu een bijdetijds cultuur- en natuurpark. Aan het begin van de zomer, op 2 juli, is de officiële opening. 

Door André Keikes
 
 

Thom Mercuur (1940-2016), de man die het ’m flikte

Mensen met een hart voor kunst én een ondernemende geest zijn zeldzaam. Nog zeldzamer zijn zij die hun dromen ook werkelijk doen uitkomen. Tot die uitzonderlijke groep behoorde de dinsdagnacht 20 januari 2016 op 75-jarige leeftijd overleden kunst- en museumman Thom Mercuur. Cultureel Friesland had er zonder hem anders uitgezien.

Door André Keikes
 

Vrijwilligers in museum redden Kopperprent

Lang was de Kopperprent het hoogtepunt voor drukkers en uitgevers om het nieuwe jaar in te luiden. Maar die laten het nu voor wat het is. De grafische sector is nog maar een derde van wat er ooit in Friesland was. Liefhebbers houden de Koppertraditie nog in stand. 

Door De Redactie

De kunstuitleenformule raakt niet uitgewerkt

De eerste kunstuitleen van Nederland, die van de Stichting Beeldende Kunst (SBK) in Amsterdam, viert zijn zestigjarig bestaan. Het was de Leeuwarder beeldend kunstenaar Pieter Kooistra die het initiatief nam. Zijn idee leeft in onze tijd meer dan ooit.

Door André Keikes
 

Sjoerd de Vries: Fries Kampioen Kunstschilderen 

Het is een gave, zegt de schilder Sjoerd de Vries over zijn kunstenaarschap. Hij begon met tekenen op beslagen ramen. Op 20 november 2015 heeft hij de prestigieuze Gerrit Benner prijs 2015 ontvangen voor zijn oeuvre. Nu is er een overzichtstentoonstelling in museum Belvédère in Oranjewoud: 'Heimwee naar de toekomst'.

Door Marita de Jong
 

Kunst kleurt het leven van Sir Lawrence Alma Tadema

Friesland heeft altijd een tamelijk negatieve houding aangenomen tegenover het werk van de in Dronrijp geboren en in Leeuwarden getogen schilder Sir Lawrence Alma Tadema (1836–1912). Terwijl de Britten hem bewierookten als een van de grootste kunstschilders van zijn tijd, werd hij in Nederland en in Friesland in het bijzonder verguisd als een schilder van kitsch.

Door De Redactie
 

Jan van der Kooi: ’Kunst kan bruggen slaan’

Tekenaar/schilder Jan van der Kooi (58) uit Burgum geeft in Bethlehem gastlessen aan studenten. Hij proeft de vermoeidheid van de bevolking om de vijand van de ander te zijn. ,,Ik zie de verbijstering in hun ogen. Ze zijn bezig met overleven.''

Door Karin de Mik
 

Blikvangers van Tinus van Doorn

,,Ik streef in mijn werk naar de weergave van de bevreemding en de wonderlijkheid, die deze wereld voor mij heeft'', schreef de kunstenaar Tinus van Doorn in 1932. Zijn schilderijen hangen nu bijeen samen met de Friese blikvanger Oogst.

Door Marita de Jong

Dieren binnenstebuiten – op anatomische safari

Dieren lijken op elkaar. En dieren lijken op mensen. Dat is de kernboodschap van de fascinerende tentoonstelling 'Animal Inside Out', die vanaf 3 oktober in het Fries Natuur Museum te zien is. Op 25 december hebben al vijftigduizend bezoekers bekeken hoe een dier er van binnenuit ziet. De expositie trekt een recordaantal bezoekers. 

Door Karin de Mik
 

Wat Koos Tiemersma slagget en Hylke Speerstra net

It winnen fan in ‘grand slam’ hearde ta de mooglikheden foar de Fryske skriuwer Ale S. van Zandbergen. Hie er de Gysbert Japicxpriis 2015 wûn, dan hie er trije wichtige literêre prizen yn de bûse. Mar it wie net sa: Koos Tiemersma is de winner mei syn digiboek Einum

Door De Redactie
 

Samen nadenken op het Jabikspaad

Wie de politiek een beetje volgt, hoort weinig anders dan ‘ieder voor zich’ en ‘zelfredzaam zijn’. Die woorden zijn ook van toepassing op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, maar de achterliggende gedachte is juist het tegenovergestelde. Beginnen kan op talloze plekken in Europa, ook op het Jabikspaad, dat begint in St. Jacobiparochie.

Door André Keikes
 
 
 

Friese terpdame kijkt ons in de ogen

Zo zag een Friezin er in de zevende eeuw uit. De 'terpdame' heeft een gezicht gekregen. Het is een vrouw van tussen de 40 en 50 jaar, met opgestoken haar. Een brede neus en een dunne bovenlip. Rimpels, een stoere, haast trotse blik. 

Door Karin de Mik

Er is een Jan Mankes te koop

Het kan. Een schilderij kopen van Jan Mankes (1889-1920). Er hangt er nu een te koop bij Galerie 2000 in Blaricum. Museum Belvédère wil het echter niet hebben.

Door Bert de Jong
 

Erfgoedwet past op zwaard Grutte Pier

UPDATE - Wie iets fouts van plan is met het zwaard van Grutte Pier, die kan het vergeten. De nieuwe Erfgoedwet regelt in 2016 de zorg voor het cultureel erfgoed in ons land. De Tweede Kamer heeft op 16 juni de wet aangenomen, zelfs nog aangescherpt.

Door Bert de Jong

Blinkend zilver in Harlingen

Topstukken uit de grootste particuliere zilververzameling van Nederland staan te pronk in zilverstad Harlingen. De tentoonstelling Een verborgen zilverschat in museum Hannemahuis is een topper. Op 19 juni is er een zilverkeuring.

Door Karin de Mik
 

Sir Alma Tadema leefde voor de kunst

Een van de beroemdste Friezen ooit is: Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Een ‘Sir’ die Fries is gebleven, maar groot werd in Engeland, vertelt het boek over hem: Kunst kleurt het leven. Nu toont het Fries Museum ook het eerder aangekochte topstuk.

Door Wio Joustra

Bommen op Rotterdam door Friese ogen

Op 13 mei was het precies 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd door de Duitse luchtmacht. Schrijfster Aly van der Mark uit Hurdegaryp maakte het bombardement als baby mee. Op zolder vond ze drie jaar geleden een koffer vol met brieven die haar ouders in de oorlogsjaren aan familie in Friesland stuurden. Ze schreef er een boek over.

Door Karin de Mik
 

Een kunstacademie van onszelf

Friesland, dat bastion van gerenommeerde autodidacten, heeft door de jaren heen een wat dubbele verhouding gehad met kunstopleidingen. Toch blijft er altijd behoefte aan een plek waar kennis en talent samenkomen.

Door André Keikes
 
 
 
Pagina 1 van 1