De bank staat stil: pinbetalingen dagen ’dood geld’

Het Europese bankensysteem ligt rond Pasen langdurig plat. De medewerkers zijn paaseieren aan het zoeken. Het lijkt onzin, maar de bank ING brengt het serieus op deze wijze. ,,Dood geld'' is het gevolg. Vijf dagen lang.

Door De Redactie

Rond Pasen wordt er voor honderden miljoenen euro's verhandeld, maar het duurt dagen voordat het ook echt op een bankrekening is bijgeschreven. Op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, de zaterdag voor Pasen, paaszondag en paasmaandag staat het Europees betaalsysteem stil en zodoende worden overschrijvingen en pinbetalingen niet op bankrekeningen bijgeschreven. 

,,Betalingssysteem tussen banken moet in deze tijd 24/7'', fulmineert het VVD-kamerlid Aukje de Vries op Twitter. Jaren geleden waren kamervragen de aanzet om het beter te regelen, maar dit voornemen is nog niet verder gekomen dan studie. In overleg met De Nederlandsche Bank wordt er gewerkt aan een eigen systeem voor de betalingshandelingen, zodat elke dag de handelingen worden afgewikkeld. Maar dit systeem kan pas in 2019 actief zijn. 

Feestdagenregeling

Wat is het geval? De feestdagenregeling, zoals die in Europees verband van kracht is voor banken, is leidend. Op deze dagen ligt, net als bijvoorbeeld op Goede Vrijdag en Dag van de Arbeid, gans het werk bij banken stil. De pinbetaling van donderdag 24 maart staat dus pas op dinsdag 28 maart op de rekening. 

Ook overboekingen van particuliere rekeningen die na donderdag 15.00 uur zijn ingediend, zijn pas vijf dagen later echt op de rekening van de rechthebbende bijgeboekt. Al die tijd zitten banken op dit geld als een kloek op haar eieren. De winkeliers en de horeca zien al die tijd niets van het geld.

Afhankelijk

Het is de Branchevereniging Detailhandel Nederland al jaren een doorn in het oog. Maar tevergeefs trekken ze aan de bel om dit anders te krijgen. Men is afhankelijk van het internationale betalingssysteem van de Europese Centrale Bank. Dit stopt normaal op vrijdagavond en start weer op maandagochtend. Tijdens feestdagen duurt het langer.

In weerwil van computertechniek, digitalisering en moderne tijden, staat het betalingsverkeer in de Europese Unie in weekeinden en op Europese feestdagen stil. Echt helemaal stil, omdat vooral de Zuid-Europese lidstaten niet willen dat er op zon- en feestdagen gewerkt wordt.

Uit de tijd

Volstrekt uit de tijd, moppert Detailhandel Nederland. Dagenlang zweeft er uiteindelijk ruim €500 miljoen omzet rond bij de banken. En ja, dat zijn ook enkele dagen rente als zo’n horecabaas zelf rood staat. Banken zijn laconieker, want ze kunnen er zelf niet over beschikken. Ze spreken over ,,dood geld’’.

Toch nog een gelukje. In Europees verband heeft men geen boodschap aan de Nederlandse nationale feestdagen. Dus dan loopt het betalingsverkeer weer wel door. De verwerking van betalingen op Koningsdag, het is geen probleem. Ook Hemelvaartsdag is er zo eentje, want deze is alleen in Nederland een feestdag, evenals Tweede Pinksterdag.

Laatst gewijzigd op 24-03-2016 om 10:48 uur
Meer Zaken met een verhaal

Allerlei geldpotjes voor milieuvriendelijke boeren

Voor subsidieboeren zijn er volop kansen. Wie het als Friese veehouder een beetje handig aanpakt, harkt heel wat subsidiegeld binnen. De provincie Fryslân geeft in 2016 €1 miljoen aan jonge boeren. En van het rijk is er €750 voor elke melkveehouder die zijn koeien vroeg in de wei stuurt.

Door De Redactie
 

Kleine Friese rol in huizensprookje

UPDATE - Het huizensprookje: er worden in 2015 meer huizen verkocht, Friesland is statistisch de grootste stijger. Maar van hogere prijzen is in Friesland amper sprake. En verontrustend: veel huizenbezitters staan met hypotheek onder water. 

Door Bert de Jong
 
 
 
 
 

Vakantiegeld is vooral spaarreserve

Veel mensen gaan van het vakantiegeld lekker op vakantie. Een op de zes heeft het nodig voor dagelijks brood. Een groot deel kan de vakantie zelfs betalen zonder de vakantiebonus. Banken proberen van die laatste groep mee te snoepen.

Door De Redactie
 
 

Bank staat met 5-0 voor

,,Wat is nog de nutsfunctie van banken?’’ Het is deze kardinale vraag van advocaat/curator Willem Jan van Andel waarover politici, ondernemers en ieder ander lang kunnen doordenken. ,,Banken staan in alles met 5-0 voor.''

Door De Redactie

Kwart burgers spaart veel te veel pensioen

Een royaal pensioen, wie wil dat niet. Maar over de vraag hoe royaal, daarover is lang te praten. Hoogste tijd voor advies. En wat blijkt, een representatieve groep Nederlanders geeft aan gemiddeld €1760 per maand per persoon nodig te hebben. Veel mensen sparen te veel pensioen.

Door De Redactie
 

Oorlog om bonus voor polis

Daarom zijn verzekeringen zo duur. Verzekeraars betalen forse bonussen om zo nieuwe polissen binnen te slepen. Voor een autoverzekering zo maar €175. Nu is er oorlog uitgebroken.

Door De Redactie
 

Melk is onze motor

Melk, dat is in Nederland de witte motor. Friesland Campina, een van de vijf grootste zuivelconcerns van de wereld, proeft het succes.

Door Redactie
 
 
Pagina 1 van 1