Kan nu eindelijk het doek neer voor Lady Di?

Het ergste was Elton John. Zijn zeiknummer 'Candle in the Wind' uit 1973 werd voor de gelegenheid van een glibberige nieuwe tekst voorzien, en is sindsdien de best verkochte single ooit na 'White Christmas' van Bing Crosby. Het wordt tijd om twintig jaar nadien voorgoed te zwijgen over het vooral sneue type Diana Spencer.

Door Wiebe Pennewaard

Het vierde lustrum nadert, en tot 31 augustus zal er nog volop worden teruggeblikt op de dood van Spencer in 1997. Elf jaar was zij de echtgenote van de Britse eeuwige troonopvolger prins Charles, in wat een belabberd huwelijk mag heten. De telg uit hoge adellijke kringen trok na het stranden van haar koninklijke relatie op met Dodi Al-Fayed. Hij was een zoon van de schatrijke Arabische eigenaar van onder veel meer het Engelse luxe warenhuis Harrods en hotel Ritz in Parijs. Het verhaal speelde zich dus af in de very high society.

Maar ook in die kringen gaat er wel eens iets meer mis dan drankmisbruik, overspel en andere manieren om de verveling te verdrijven, niet gehinderd door geldgebrek. En zo knalde in een tunnel in de Franse hoofdstad de Mercedes met vier inzittenden tegen een pilaar, in een poging te ontsnappen aan foto-paparazzi op motoren. De dronken chauffeur reed veel te hard. Hij overleefde evenmin als Spencer en Al-Fayed, alleen een bodyguard kon het navertellen.

Massale gekte brak uit

Massale gekte brak uit onder miljoenen in het Verenigd Koninkrijk en ver daar buiten. Vooral bij jonge vrouwen, voor wie 'Lady Di' kennelijk een rolmodel was geweest. De hysterie ging volledig voorbij aan het rommelige en ledige leven van een meisje uit de jetset, dat zich als negentienjarige op wankele gronden had laten strikken door de Britse kroonprins. Als enige pluspunt kon worden genoteerd dat ze zo gewoon was gebleven, zo spontaan, zo goedlachs. In dit specifieke geval eufemismen voor naïef. Maar vooruit: chapeau.

 

En haar fantastische inspanningen dan om aids beter bespreekbaar te maken? En haar ontelbare functies dan als beschermvrouwe van goede doelen? En haar campagnes dan tegen het gebruik van landmijnen? In het toilet ermee, en stevig doortrekken. Van zulke Bühne-klussen krijgt niemand vuile handen of zweet op de rug. Als ze na haar scheiding van Charles verpleegster in een Afrikaans veldhospitaal was geworden, voor de rest van haar leven en ver van de spotlights, was een waxinelichtje bij haar dood nog te verdedigen geweest. Mits die dood natuurlijk in een krokodillenbek was geweest, en niet in een Mercedes S280. 

Diana Spencer bleef een magneet

Voor liefhebbers van kasteelromans, roddelbladen en complottheorieën is Diana Spencer een magneet gebleven, tot inmiddels twee decennia na haar dood. De officiële onderzoeken naar de gang van zaken rond het ongeluk in Parijs eindigden eensluidend. De chauffeur had al veel gedronken, maar was door zijn baas Al-Fayed toch gedwongen de rit naar diens woning in een dure buitenwijk te maken. Hij reed minstens het dubbele van de toegestane 50 kilometer per uur, op de hielen gezeten door het sensatiejournaille. In de tunnel ontbrak vangrails bij de zuilen tussen de rijbanen. Boem bleek ho.

Net zo vrolijk wordt er lustig op los gefabuleerd, nu al jaren lang. Friesland is gezegend met het dwaallicht Linda Udo uit Oranjewoud. Op grond van zeventien jaar onderzoek weet zij zeker dat Diana en Dodi nu in Amerika leven, nadat het ongeluk door hen met geschminkte slachtoffers in scène was gezet. Er mag tegen eind augustus weer oplevende belangstelling worden verwacht voor Udo's boek 'Koninklijk Complot' uit 2014, waarin die 'schokkende zaken' worden 'onthuld'.

Lijkenpikkeriger en kleffer dan Elton John kon Udo niet worden, nadat hij in '97 zijn oude hit had bijgewerkt. Hij klutste de eerste regels 'Goodbye Norma Jeane, though I never knew you at all' om tot 'Goodbye England's rose, may you ever grow in our hearts'. Aaaargh. Het wordt tijd voor een nieuwe hit: 'A Lady Died, and that's all, folks.'

Laatst gewijzigd op 12-08-2017 om 10:11 uur
Meer Andere Kijk

 

Hondenjas uit China: de verbluffende wereldhandel

Wat doen we vandaag, vroeg Min tsi-Ho aan zijn collega Sjek Kai-Tsjang. Eh, effe kijke, een pakje voor Gytsjerk. Waarro? Jeweetwel, wat vroeger Giekerk heette. Oja, nee, natuurlijk. En de magazijnmedewerkers aan de Jiuxianqiao Beilu 7 in Beijing startten weer een verbluffend staaltje wereldhandel anno 2017. 

Door Wiebe Pennewaard

Tip aan de makelaar: wordt snel brandweerman

Van alle beroepen geniet wereldwijd de brandweerman het meeste vertrouwen. In de meeste peilingen eindigt de makelaar doorgaans in de alleronderste regionen. Het is geruststellend dat deze onbetrouwbare beroepsgroep over tien jaar is uitgestorven.

Door Wiebe Pennewaard
 

Bij Yarden moet je straks je eigen kist meebrengen

Op 1 juli 1970 werd ik lid van de Vereniging voor Crematie AVVL. De uitvaart kon haast een dorpsfeest worden. Bij opvolger Yarden moet ik straks vermoedelijk mijn eigen kist meebrengen, plus twaalf zelfgebakken slappe cakes en koffie in onze thermoskannen. De verwording van een branche.

Door Wiebe Pennewaard
 
 
Pagina 1 van 22 | Volgende