Andries mept, maar lelijk mis 

Op zijn website Liwwadders ('Écht alles over Leeuwarden!') haalt Andries Veldman graag uit naar de Leeuwarder Courant. Soms terecht, meestal uit gewoonte, en een enkele keer uit huiveringwekkende luiheid. Zoals deze week. 

Door Wiebe Pennewaard

Voor de vorm koos Veldman een open brief aan Bart Brouwers. De hoogleraar journalistiek en mediastudies aan de Rijksuniversiteit Groningen spreekt binnenkort op uitnodiging van de Leeuwarder Courant over de rol van 'fake-news' in de opinievorming. Bij nepnieuws wordt vooral aan sociale media gedacht, maar Veldman hoopt dat de professor ook ,,veel belangrijker en interessanter – de mainstream media zoals de Leeuwarder Courant'' over de knie legt. Brouwers heeft ervaring in deze branche. Hij is oud-hoofdredacteur van De Limburger. Niettemin is Veldman een achtenswaardig man. 

De Liwwadders-baas komt met vijf voorbeelden uit recente LC's, waar hij grote vraagtekens bij plaatst. Hij suggereert dat deze artikelen uit gemakzucht of met een verborgen agenda in de kolommen zijn beland. Hij verwijst hiervoor naar een Engels onderzoek, dat concludeerde dat veel nieuws in de klassieke media ,,wordt ingestoken door (commerciële) pers- en marketingbureaus, uiteraard met hun eigen agenda''. En dekt zich dan vast in: ,,Misschien geen nepnieuws, maar wel discutabel.'' Dat laatste is absoluut waar, als er onprofessioneel wordt omgegaan met de aangeboden kopij. Maar nepnieuws is het in geen geval. Toch is Veldman een achtenswaardig man. 

Uw en mijn tijd gaan even verloren 

Het is spijtig, maar uw en mijn tijd gaan even verloren met een puntsgewijze behandeling van Veldmans vijf pijnpunten. De onderwijsinstelling Friese Poort wil 10.000 vierkante meter schoolruimte huren bij een eventueel nieuw Cambuurstadion in westelijk Leeuwarden. Volgens de school omdat een deel van de huidige vestiging aan de Wilaarderburen is verouderd, en om ondersteunende diensten en volwassenenonderwijs beter te huisvesten. Zo meldt LC-redacteur Ger Bosklopper. Hij is een integere journalist. En Veldman is een achtenswaardig man. 

Brouwers krijgt van Veldman mee dat de veroudering van het bestaande gebouw verder niet wordt onderbouwd, ,,maar past in de lijn om een nieuw Cambuurstadion van de grond te krijgen. Wie heeft het nieuws aangeleverd? Wordt de lezer ergens rijp voor gemaakt?'' Het uitgebreide artikel is duidelijk eigen LC-nieuwsgaring, waarbij de school het overleg met de stadion-plannenmakers desgevraagd heeft bevestigd. Duizend procent geen nepnieuws. Moeten we Veldman daarom wegzetten als een malle complotdenker? Nee. Want Veldman is een achtenswaardig man. 

Kan kloppen, maar voor hoe lang? 

Kan kloppen, maar voor hoe lang? Deze onnozele vraag stelt Veldman bij het bericht dat Leeuwarden een kernlocatie blijft voor Achmea, dat stevig inkrimpt. Natuurlijk klopt die mededeling, evident afkomstig van Achmea. En natuurlijk kan alles over vijf jaar weer anders zijn. Wat moeten de krant en Brouwers achter dit feitelijke bericht zoeken? Veldman raaskalt. Ondanks dat is Veldman een achtenswaardig man. 

Van Hall Larenstein bouwt voor € 5 miljoen een voedingslaboratorium, voor studenten en bedrijfsleven. De hogeschool en bedrijven betalen de ene helft, de provincie de andere. Veldman: ,,Waarom wordt dit laboratorium ten behoeve van sausproducent Oliehoorn bekostigd door de belastingbetaler?'' Omdat het bedrijfsleven meer en meer betrokken wordt bij het hoger onderwijs – een discussie waard, maar no way nepnieuws. Waarbij Veldman leep weglaat dat er veel meer scholen en bedrijven bij het project zijn betrokken dan Oliehoorn, zoals correct vermeld in het LC-artikel. Evenzogoed is Veldman een achtenswaardig man. 

Aanval op colofon was even belachelijk 

Nog twee te gaan. Een verhaal over de opmerkelijke uitbreiding van een bedrijf voor landbouwmechanisatie. Veldman springt op basis van dit artikel naar zijn verwijt dat de krant ,,al honderden jaren pro-boer is''. En dat kan hij niet rijmen met het verschijnsel landschapspijn. Dit fenomeen, bedacht door hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma, leidde in de LC via de betrokken redactrice Jantien de Boer tot een langlopende en boeiende discussie. Als voorbeeld van nepnieuws was alleen een aanval op het LC-colofon even belachelijk geweest. Hier is hij een warhoofd. Gelijktijdig is Veldman een achtenswaardig man. 

Vijf kustprovincies, waaronder Friesland, vragen van de rijksoverheid snelle actie om historische scheepswrakken te beschermen. Veldman is verbaasd. ,,Hoe kan het dat de provincie geen strobreed in de weg wordt gelegd als zij taken oppakken die niet tot hun takenpakket behoren?'' Los van de meervoudsvoud: weer een feitelijk bericht, dus totaal geen nepnieuws. Hier had kennelijk een diepgravend onderzoek gepast, in de beleving van Veldman. Hoe curieus zo'n idee ook is: Veldman is een achtenswaardig man. 

Brouwers hoeft in zijn lezing over nepnieuws geen woord te besteden aan de sneue open brief van Veldman. Meer dan een spectaculair mislukte trap tegen die vermaledijde Leeuwarder Courant is het niet. En zo kennen we Veldman al decennia. Hij kan schrijven, journalistiek en commercieel, debatten organiseren en projecten opzetten. En als hij weer eens te lui is om even na te denken over zijn vooroordelen, ramt hij er een volgende vileine tekst uit. Want Veldman werkt zich doorgaans een slag in de rondte. Om deze werklust, maar jammer genoeg ook enkel daarom, is Veldman een achtenswaardig man.

Laatst gewijzigd op 13-05-2017 om 12:49 uur
Meer Andere Kijk

 

Hondenjas uit China: de verbluffende wereldhandel

Wat doen we vandaag, vroeg Min tsi-Ho aan zijn collega Sjek Kai-Tsjang. Eh, effe kijke, een pakje voor Gytsjerk. Waarro? Jeweetwel, wat vroeger Giekerk heette. Oja, nee, natuurlijk. En de magazijnmedewerkers aan de Jiuxianqiao Beilu 7 in Beijing startten weer een verbluffend staaltje wereldhandel anno 2017. 

Door Wiebe Pennewaard

Tip aan de makelaar: wordt snel brandweerman

Van alle beroepen geniet wereldwijd de brandweerman het meeste vertrouwen. In de meeste peilingen eindigt de makelaar doorgaans in de alleronderste regionen. Het is geruststellend dat deze onbetrouwbare beroepsgroep over tien jaar is uitgestorven.

Door Wiebe Pennewaard
 

Bij Yarden moet je straks je eigen kist meebrengen

Op 1 juli 1970 werd ik lid van de Vereniging voor Crematie AVVL. De uitvaart kon haast een dorpsfeest worden. Bij opvolger Yarden moet ik straks vermoedelijk mijn eigen kist meebrengen, plus twaalf zelfgebakken slappe cakes en koffie in onze thermoskannen. De verwording van een branche.

Door Wiebe Pennewaard
 
 
Pagina 1 van 22 | Volgende